Saturday, November 21, 2009

Jippie - nu skapar vi universum igen

En stor händelse i skuggan av muterade svininfluensautbrott och Carl Bildts skatteaffärer är i onådens år 2009 startandet av partikelacceleratorn Large Hadron Collider.
Det hela utspelar sig vid Cern i Genève och det är märkligt tyst hos de i vanliga fall skärrade religiösa grupper som med en viss rätt motsätter sig experimenten.

Det är nämligen så att det är banbrytande forskning på hög nivå.
Vad som egentligen kommer att hända i slutändan är det ingen som riktigt vet.
Möjligen produceras som en intressant bieffekt svarta hål och då menas inte den typen som sveriges ekonomi befinner sig i.

Förhoppningsvis ska allt fungera nu och det är nog i dessa dagar väldigt många tummar som hålls inom forskarkretsar runt om vår vida värld.
Vid förra årets tester brakade nämligen den enorma apparaten samman.
Sex ton helium läckte ut och ett antal forskare kunde med heliuminandade Kalle Anka röster besviket konstatera att experimentet var över för den gången.
Nu ska allt fungera igen och till en början kollideras protonstrålar med låg energi för att efter att man slagit på de supraledande magneterna, öka proton accelererationen och därmed inleda de mer häftiga försöken.

I början av nästa år förväntas protonkollisioner med hög energi och om allt fungerar då pratar vi antagligen om experiment på Nobelprisnivå.
Det är också då de svarta hålen kan förväntas uppstå när man med stor iver ger sig i kast med att inte simulera utan faktiskt skapa ett slags big bang i miniatyr.
Forskarnas våta dröm är att få fram lite mörk materia och det är väl mest där åsikterna går i sär om vad som är lämpligt att utsätta jorden för.

Domedagsprofeterna vilka som tidigare nämnts, för tillfället är upptagna med grispest och Carl Bildt hinner kanske vakna till dess och en ny diskussion uppstår som försörjer kvällstidningar under början på det nya året.
Det vore ju sorgligt om jordens undergång skulle gå obemärkt förbi.

Redan 1910 förutspådde siare världens kollaps. Anledningen var att Haleys komet närmade sig jorden för första gången sedan 1835.
Kanske finns det lite mer substans den här gången.
Mörk materia är inte att leka med.

Å andra sidan lär vi väl om det finns några gudomliga krafter överleva bara för att plågas genom nästa års valrörelse.

SvD

3 comments:

sebbe said...

Herregud erika

micke said...

Det är mer sannolikt att alla jordens människor blir miljonärer samtidigt än att det skapas ett svart hål vid LHC-experimentet.

Erica said...

Jepp, de har hållit på ett tag nu med sina experiment så de borde ju veta vad de håller på med protonprofeterna.

Men det skadar aldrig att skrämma upp folk lite grand bara för skojs skull.