Tuesday, February 1, 2011

Är det här egentligen så välbetänkt av hovet

Powered by FeedBurner

Hovet har låtit meddela att man låter jurister granska en artikel i Vänsterpartiets tidning Vänsterpress på grund av en föga smickrande recension av "Den motvillige monarken".

Med rubriken "En kåt kung" hävdas att Carl XVI Gustaf går till prostituerade, vilket aldrig påstås i boken.

Dessutom skriver recensenten: "Att Carl Gustaf är en horbock och festprisse visste vi också sedan tidigare".

Hovet gillar av naturliga skäl inte alls att man beskriver kungen i så förnedrande ordalag och därför drar nu alltså de rättsliga kvarnhjulen igång.

Om det är kränkande för kungen att läsa om sina påstådda förehavanden i Vänsterpress kan man å andra sidan hävda att det är väldigt smickrande för tidningen att kungahuset tycks vara en av tidningens mest hängivna läsare.

Men frågan är dock ändå om man inte gör bort sig en aning?
I takt med att nyheten om stämningen kablas ut i de större tidningarna får inte bara tidningen Vänsterpress ohämmad reklam, utan gemene man får också veta att man där anser att kungen är en "horbock" och "festprisse".

Hur bra PR för kungahuset är det på en skala mellan 1-10?

Det är inte utan fascination som man läser om hur en liten rescension i en vänstermarginaliserad tidning finner vägen fram till hovets jurister.
Man frågar sig - finns det rojalister i de vänsterpartistiska leden som skvallrar?

Eller är det så att hovets jurister finkammar varenda publikation ända ned till Norrskensflamman och Stridsropet för att hitta "kränkande" artiklar?

Är sådant där big business för kungen?
Drygar han ut apanaget genom att stämma tidningar?

Var det föresten inte han som sade att han hade vänt blad och inte tittade bakåt längre?
Uppenbarligen har han inte lämnat riktigt allt bakom sig.
Åtminstone i fallet med Vänsterpress.

SvD

4 comments:

Anonymous said...

Hovets presstjänst betalar naturligtvis någon tjänst för att få kopior på allt som skrivs om hovet i all press. Det gör alla organisationer som kan tänkas nämnas i media. Det gäller att vara förberedd om något plötsligt bubblar upp.

Men just i det här fallet verkar det dock som som nyheten plockats upp av Expressen innan hovet gjort det.

I Expressens artikel på http://www.expressen.se/nyheter/1.2313496/hovet-agerar-mot-en-vanstertidning är det tydligt att de är Expressen som kontaktat hovet först. Inte tvärt om.

Peter said...

Menar du att Hovet skulle låta en flagrant lögn och patetiska påhopp stå oemotsagda? Självklart bör man reagera, och jag menar att de gör alldeles rätt. Argumentet att det nu kommer att spridas alla de "öknamn" som vänsterblaskan sprider håller inte. Boken i sig myntar ganska många illvilliga benämningar, så inget nytt under solen.

Erika said...

Bra reklam både för boken och tidningen är det onekligen ändå.
Likaså är det en ständig inkomstkälla för hovet med alla dessa stämningar.

Anonymous said...

Tja, det är nog lite självmål.

Tror Tjabo har allt att vinna på att uppståndelsen kring hans partande lägger sig en smula, det kan ju rentav finnas mer än La Camilla i kulisserna ... :P