Thursday, April 21, 2011

44 000 fick nog

Powered by FeedBurner

Var femte medlem har försvunnit från Röda Korset sedan det uppdagades att rörelsen befunnit sig i händerna på en adelsman som snattat av givarnas pengar så mycket det bara gått.
Visst är det förståeligt att folk inte vill skänka pengar till en förening som dragits i smutsen men, man kan inte frångå att man också gjort mycket nytta genom orostider.

Åtskilliga är de som har Röda Korset att tacka för sina liv genom åren och det är naturligtvis tragiskt att man lyckades bli så blåste.

Är det inte märkligt att en sådan skojare som af Donner kunnat hålla sig i alla dessa år utan att fiffla? Karln hade ett förflutet som reklamman innan han stegade över till Cancerfonden och blev insamlingschef 1997. År 2004 kom han också till Röda Korset. I sin roll ledde han de bägge organisationernas marknadsföring och insamlingsarbete.

Hur kunde han klara sig så länge?

Kanske var det för att han skyddades internt så länge det var möjligt.
Generalsekreteraren Christer Zettergren deklarerade att det fanns misstankar om att Donner bara brutit mot interna regler för upphandling.
Sedan hakade Bengt Westerberg på och försäkrade att det inte alls fanns några misstankar om förskingring utan att det bara hade rört sig om ett i och för sig otillåtet extraknäck, med ett tryckeri inblandat.

Af Donner åkte dit i alla fall och Westerberg steg klädsamt ut genom en sidodörr och sitter antagligen i några styrelser nuförtiden.
Han som själv fick kritik för att han plockade ut ett styrelsearvode på  över 800 000 årligen från Röda Korset.

Kanske är det så att folk helt enkelt har för bra minne?
Om några år är hela historien glömd och då kan antalet medlemsgivare återgå till en för organisationen lämplig nivå.

Men i framtiden gäller också att man har torrt på fötterna vad gäller de som har tillgång till de insamlade pengarna. Det är inte meningen att insamlade medel skall gå till kräk som köper manchettknappar i platina för pengarna.

Organisationerna behövs verkligen men det är till de utsatta pengarna skall gå.
Visst krävs det att människorna som jobbar för Röda Korset kan få ut en anständig lön men inga excesser .

Dessutom borde man inte som Generalsekreteraren Ulrika Arehed Kågström hävda att hon inte tror att medlemmarna kommer tillbaka även om skandalen glöms.
Någonstans där känns det som om hon är fel person att leda organisationen.

Naturligtvis skall man sikta högre som Generalsekreterare.
Var är visionerna?

Dagen
DN
GP1 comment:

Anonymous said...

Jag blir förbannad, Så länge problemen kvartstår tänker jag inte skänka ett nickel. Varför: Först korruption, Sedan arvoden som fortfarande är på tok för höga. Vem vill skänka pengar som bara går till ledningen. Tycker synd om gamla tanter som arbetar gratis med skrammelbössan i hand. Det är uppenbart att samhällstoppar/avdankade politiker vill jobba i röda korset för att framstå som att de jobbar för välgörande ändamål, vilket de inte gör. De får istället topplöner och förmåner av röda korset. Vad bidra dessa toppar själva med i välgörenhet? Ingenting. de parasiterar på sjuka/fattiga som i stället skulle ha fått pengarna. De heter att de har nätverk/kontakter. Men de vill ha ett nätverk av kontakter där de framstår som att de arbetar för välgörande ända mål. De ser ju fint ut utåt sett och skapar pr. Är Rödkorset en förlängd Pr byrå? Man kan ju undra. Dessa toppar jobbar enligt min mening "mot" välgörande ändamål. Så länge rödakorset anammar denna kultur kommer jag inte bidra med en krona och kommer att råda alla mina vänner att göra samma sak. nÅgon måste markera och det nu.