Den 23 november 1910 användes giljotin för första och enda gången i Sverige.
Det hela utspelades på Långholmens centralfängelse och han som avrättades hette Johan Alfred Andersson - Ander.
Bödelns namn var Albert Gustaf Dahlman.
Den sista som dömdes till döden i Sverige var Anton Nilsson som kom att kallas Amaltheamannen. Han var en av två arbetslösa ungsocialister som dömdes till döden för ett bombattentat på logementsfatyget Amalthea i Malmö 1908 där strejkbrytare inkvarterats.
Vid attentatet dödades en person och 23 skadades. 1917 blev de båda benådade.
Dödsstraffet avskaffades sedan i fredstid genom riksdagens beslut 7 maj 1921.
Det slutgiltiga avskaffandet kom först den 14 december 1972 då även dödsstraff i krigstid avskaffades.
Mellan 1917 och 1972 togs alltså en serie moraliska beslut vilka formades av att Sverige numera var ett upplyst och progressivt land som insåg det absurda att ta ett liv för någon annans.
Det var också slutet på det gamla bondesamhället och så småningom även för tekniksamhället.
Sverige tog sin plats som föregångsland och vår angelägenhet var vår, så också våra beslut att fatta.
Numera lever vi i det sk informationssamhället eller vad liberalerna föredrar att kalla för tjänstesamhället.
Och som i en handvändning är vi tillbaks i den gamla mörka medeltiden.
Vår nya tidsålder är det neo inkvisitoriska samhället, en tillvaro där yttrandefrihet och informationsflöden bekämpas med en aldrig tidigare skådad frenesi.
De digitala bokbålen brinner med höga lågor och statligt sanktionerade storföretagsspioner inkräktar kontinuerligt i samhällsmedborgarnas privatliv.
Irrlärorna ska med varje till buds stående medel bekämpas och desarmeras, ingen ska kunna känna sig säker, inte ens i sitt eget hem.
Och precis som tidigare genom historien tvingas yttrandefrihetens försvarare gå under jorden för att där finna nya vägar och bortom spionernas tentaktler kunna dela sina åsikter i fred.
Ständigt gör dock kreativa människor framsteg, detta har lett fram till att ny programvara utvecklats och med VPN tunnlar och peer to peer är slaget vunnet så till vida att det håller spionerna utanför, skadan är dock redan skedd.
För nu vet vi att våra folkvalda är totalt styrda av andra intressen och att de inte ens drar sig för att tillåta privatspanare anställda av amerikanska musikbolag att våldföra sig på medborgarnas integritet.
Spioner får härja fritt och de har till och med mage att gnälla över att kabelbolagen sköter sitt jobb när de rensar bort känsliga uppgifter från sina system.
Regeringen är alltså underställd och fungerar lakej åt utländska privata storbolag.
Och om något så simpelt som ett skivbolag har en sådan makt över våra folkvalda kan man verkligen undra vilka andra regeringen agerar som en orm i gräset åt?
Det spelar ingen roll att Spotify och Voddler numera är allmänt utbredda och att vanligt folk inte behöver sitta och vara nervösa för att de laddar ned dansbandsmusik längre.
Dessa tjänster styrs av den amerikanska film och musikbranchen och frågan gäller ändå till sist varför vår yttrandefrihet dikteras utifrån?
Regeringen bör inte kunna komma undan så stora frågor och de ska inte så lätt kunna slingra sig ur FRA-frågan heller.
SvD
No comments:
Post a Comment