Monday, March 29, 2010

Lån till förbannelse

Hur kan det komma sig att de fattar, låneföretagen som lånar ut till skyhög ränta.
Att de vet att samhällets förlorare är en realitet.

Sådant där talar aldrig moderater om.
Enligt dem är vi alla rika och välhållna ekonomiskt sett.

Ändå lockas alltså människor ta dessa lån.

Sanningen är att det finns en underklass "trash" som ingen vill ta i.
Men SMS företagen med sina 75 000 % ränta bryr sig inte.

Är det inte dags att sluta larva sig med de blå?
Varför vill vi ha skadedjur i våra hus...ärligt.

SvD

12 comments:

Janne said...

jaja, 75K% väl ändå lite smörad räkning?
Jag får det till ~85%, om man betalar vill säga. Men man räknar ju inte +10%, vilket är dröjsmålsräntan, på en vanlig räkning. Eller?

Snaggen said...

Hahaha... Är det moderaternas fel nu igen?
Först världskrisen, växthuseffekten, SAAB och nu SMS-lånen... Ja, jag säger då det.

Jag trodde först inte att någon kunde vara så dum att man tar ett SMS-lån, men har de tydligen startat en blog också...

Det är väl redan idag olagligt att ta ut mer än 15% ränta eller nåt? Men som vanligt står polisen och tittar på, lägger ner utredningar och skyller på ditt och datt. KO försöker "ta i med hårdhanskarna" utan att ha någon juridisk rätt och försöka få det att se ut som att KO verkligen har ett syfte... Att det redan är olagligt är väl moderaternas fel också.

Erika said...

Det är absolut moderaternas fel att Sverige ser ut som det gör där människor tar SMS-lån.

Ingen annan nation i hela världen förutom Nigeria lever så gott på telefonlån.

Men det är väl klart, de skall också leva.

Christoffer Orméus said...

Men snälla, ge upp.
Att "samhällets förlorare" inte kan tänka åt sig själva är knappast något partis fel, och om något parti är skyldigt är det inte ett liberalt sådant.

Och nej, ingen vill ta i "trashen", för dom ska liksom vi andra klara sig själva. (Inom rimligheten och systemets gränser)

Anonymous said...

75 000 % ränta är bara rena dumheter från Konsmentverkets sida. Det vet de själva också, men vill såklart sticka ut hakan för att få lite uppmärksamhet.

Menar de på allvar att ett lån på 500 kronor efter ett år skulle behöva betalas med totalt 375 000 kronor? I så fall är de inte så lite dumma i huvudet. Omräknat i årsränta så motsvarar det kanske den ränta de nämner (när de förutsätter att man inte betalar tillbaka i tid och alltså åker på alla extraavgifter), men det blir för alla oss andra uppenbart att de enbart är ute efter lite press och inte är seriösa.

Anonymous said...

Ja, och det är väl i slutänden ändå årsräntor man får räkna på om det överhuvudtaget ska gå att jämföra villkoren för lån ? Ett lite halvslarvigt överslag ger vid handen att den effektiva räntan på ett 30-dagarslån av den här typen blir 85.8%, alltså dryga 1000% omräknat till årsbasis, dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter oräknade.

I det nya moderata arbetarpartiets Sverige är det inget som helst märkligt med sådana här affärsmodeller, snarare ett utslag av ultimat business smartness.

Dennis Nilsson said...

Hade någon av de skuldsatta varit anhörig till någon i regeringen eller riksdagen, då hade vi bums fått sett snabblagstiftning, för att få stopp på dessa rövare och banditer.

Så länge det inte brinner i den egna ändan, så varför bry sig, resonerar de!

Visst skall alla sköta om sig själva, i teorin, men vi människor är inte perfekta. I morgon kan det vara du, eller din bror/syster/fru/mor/far o.s.v som råkar hamna i denna knipa.

Unknown said...

Vad har alliansen med detta att göra !!?
Det finna inga lagar som röran hade kunnat tillämpa heller - detta är inte ett regeringsproblem.

F.ö. har människor en egen vilja !
Vi kan inte ha ett samhälle där andra bestämmer åt andra och ingen tar ansvar !

När det gäller just SMS lån tycker jag dock att reglerna måste ses över -effektiv ränta borde alltid anges - oavsett lånets längd.
Rent generellt så skall folk självklart få välja vad dom gör med sina liv själva (eller är det så att vi skall ta tillbaka slaveri och att folk skall bli livegna igen !?).

Däremot måste staten se till att människor alltid får så bra och korrekt information som möjligt för att fatta välgrundade beslut !

/K

Anonymous said...

Det fanns alltså inga problem med SMS-lån innan alliansen kom till makten? Jag kan inte minnas att S-regenringen gjorde något åt det heller.

Erika said...

Vad är det för kommentar?
Så otroligt blått.

För att något dåligt fanns på sossarnas tid så finns det heller ingen anledning att ändra på det? Vad de nya moderaterna gör är ju att uppmuntra skinnande av de fattiga,och ni skrattar åt det, åt idioterna som får skylla sig själva.
Usch för moderater i sin kärna.

Anonymous said...

... sen ska du ju som sagt komma ihåg att alliansen bara har suttit vid makten i 3½ år och att allt ont är sossarnas fel egentligen. :)

Det var f.ö. synnerligen storsint av några av skribenterna att känna igen det orimliga i 1000% ränta och åtminstone antyda att lånen möjligen borde ses över, människornas fria vilja till trots.

Anonymous said...

Efter att ha läst hela 4 inlägg i "Ericas" blogg så inser jag att det inte går att diskutera eller resonera. Allt ont är moderaternas fel och moderaterna är onda. Punkt. Svart och vitt.

Jag skulle kunna försöka diskutera, säga saker som att givetvis är dessa företag inte speciellet sympatiska, men de är å andra sidan inte knutna till moderaterna.

Men risken att Erica skulle lyssna på det är osannolikt. Hon kommer säkert svara nått i stil med att "typiskt moderat"..

ViggoVerner