Saturday, April 3, 2010

Vad som helst men inte på våran bakgård

Ett alldeles utmärkt initiativ har tagit sin början i Skarpnäck.
Där skall nämligen Sveriges största biogasanläggning byggas.
Från spannmålsavfall som till exempel hö och säd av dålig kvalitet planerar man att utvinna tillräckligt mycket gas för att ersätta 10 miljoner liter bensin eller diesel per år.
Detta kommer att minska Stockholmsområdets koldioxidutsläpp med 23 000 ton per år.
Dessutom medför detta bygge att mängder av personal sätts i arbete - helt i paritet med Alliansens arbetslinje.

Placeringen av anläggningen sticker dock, som alltid när något som liknar en fabrik presenteras, i ögonen på de som anser sig vara närboende och därför närmast "lidande".

Som brukligt är dras aspekter som miljöhänsyn upp, plus allt annat man nu kan hitta på.
Precis som om inte detta skulle vara ordentligt genomtänkt redan innan man planerade bygget.
Det är med andra ord precis som vanligt.
Alla vill att någonting skall göras för att förbättra allas vår miljö.
Men ingen vill ha fabriken på sin egen bakgård.

I det här fallet befinner sig den utstakade industritomten mellan två naturskyddsområden och argument som att det kan lukta illa i närområdet, samt att barnen inte kommer att våga gå till sjön för att bada med alla de lastbilar som på grund av bygget lär drälla omkring på vägarna känns inte helt övertygande.

Att man är oroliga för att villapriserna kommer att sjunka har man däremot inte sagt något om.

Älta befolkningen säger sig inte ha blivit tillfrågade innan det hela prospekterades och surar nu för att något så hemskt som en miljöbesparande åtgärd av otroliga dimensioner planeras på deras egen bakgård.

Det som gör hela saken ännu mer absurd är att det tydligen är folkpartister som gnäller och manar till uppror.
För att vara glada kärnkraftsförespråkare som inte har ett dugg emot att uranbrytning med alla dess konsekvenser förpestar livet för generationer av människor i Östeuropa, kan det ju verka lite förmätet att uppröras så väldeliga över lite eventuellt dålig lukt från ett rent och miljövänligt alternativ hemmavid.

Hyckleriet är enormt.

"Det är viktigt att öka produktionen av biogas, och det behövs fler anläggningar. Men det får inte ske på bekostnad av människor och natur. Och framför allt får inte processen gå till på det här sättet"


Vad man egentligen säger är:
Bygg var fan ni vill men kom inte dragandes med någon illaluktande, landskapsbildsförstörande skitfabrik  där vi viktiga människor bor.

Folkpartiet i Nacka

SvD

6 comments:

Anonymous said...

Bra skrivet! Håller med dig, i alla fall till 90% :)
// Jejjk

Niklas said...

Det är mycket trist att se förfallet i folkpartiet. Tidigare stod de, IMO, för en vettig politik, men nu kan man från fp-Nackasbloggs läsa att inflyttade "bönder" håller på att förstöra Stockholms stadsbild.

I Sollentuna oroar de sig för att socialdemokraternas förslag (om fler hyresrätter) kommer led till en folkökning och göra Sollentuna till landets 5:e tätast kommen (en plats som idag innehas av Lidingö). Det är sorgligt att detta ska komma från fp.

Erica said...

Det som är så utmärkande för folkpartister, och har så varit sedan Ahlmarks tid, är den ständigt förhärskande dubbelmoralismen.

Skenheliga och kappvändare dras som flugor till det partiet.

Ytterst obehagligt är hur de på ett genuint sätt ständigt gynnar sin egoism och girighet på bekostnad av samhällets bästa och dessutom försvarar det.

Se bara Westerberg och hans roffande av de godhjärtades gåvopengar som han ihärdigt menade sig vara berättigad till.

Anonymous said...

Apropos bakgårdar:

http://www.etc.se/kaernkraftverket-i-foerorten/

B-O Gavne, Vasteras said...

DET ÄR INTE bara en grej som en grej med att -vissa- stockholmare benämner (Stockholms) kommunen för (Stockholms) stad. Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra lokala politiska samhällen av respektive invånare, alltså våra kommuner Sverige runt, benämnas just kommun.
Att vi här med vill ytterligare hävda demokratin. Med dessa stads snackare som vill skilja på oss människor, fina stadsboende och skitiga landsbygdsboende, bön´er. Ni vet som Adolf Hitler skiljde på arier och andra.
Denna grejen är inte minst tecknet på problem med mänsklighet runt Kornhamnstorg. ..å så placera en fabrik mitt i en välbehövlig natur för mänsklighet.

Anonymous said...

... och inte en enda gång under incidenten övervägde regeringen (som var informerad om situationen) att varna de omkringboende, Man ville inte oroa befolkningen i onödan.