Thursday, June 17, 2010

Carl-Henrik Svanberg bryr sig om vättarna

BP:s relativt nya överhuvud Carl-Henrik Svanberg har varit i det stora landet och talat engelska med Presidenten och därefter med en samlad press.

Att som svensk prata med  pressen kan orsaka konsekvenser, hans uttalande om att BP bryr sig om små människor borde möjligtvis glädja landets dvärgar som inte gillar att bli kallade för varken dwarfs eller midgets. Fast uttrycket "small people" korrekt översatt hänvisar nog mer till vättar eller irländarnas leprechauns.

Svensken blev ordentligt förlöjligad och får nu finna sig i att vara driftkucko tills det hela är glömt vilket borde ta en dag eller två i den här ständigt förbirusande världen.

Men att skratta eller förnärmas åt hans ordval samtidigt som miljökatastrofen vid Mexikanska golfen bara blir värre är egentligen ganska löjligt.
Svanberg försökte så gott han kunde förklara sig som medelålders svensk inför ett uppbåd av journalister.
Det kommer lätt grodor farandes ur munnen under sådana förhållanden.

Viktigast just nu är att BP avsatt tjugo miljarder dollar för framtida skadeståndskrav.
De har också ställt in bonusar och på det hela taget försökt göra rätt för sig.

I och för sig är det litet belopp för det stora bolaget men ändå snabbt agerat, och oljan fortsätter att rinna i ohyggliga mängder.
Mellan trettiofem och sextiotusen fat om dagen rakt ut i havet. (ett fat = 159 liter)

Oljan dödar djur och gör fiskare arbetslösa så miljarderna kommer nog att göra nytta.
Det verkar vara näst intill omöjligt att få stopp på eländet, och nu frågar sig folk om det inte hade varit möjligt att förhindra katastrofen.

Det hade det säkert.
Någon kommer att ligga illa till om det går att bevisa att läckaget gått att undvika.

Tills dess får väl folk fortsätta skratta åt Svanbergs olyckliga formulering.

2 comments:

Peter von Fábry-Eichner said...

Tja. när Du tvärsäkert skriver att det säkert hade varit möjligt att hindra utsläppet ("utblåsningen" som de "coola" journalisterna hellre kallar det) är jag lite misstänksam. Vad vet Du om oljeborrning? Nog vill inte BP åka på dessa astronomiska kostnader av litet lagom slöhet & slarv. Vilket inte utesluter att någon har gjort en felbedömning, eller varit just slarvig.
Men innehållsligt har jag inget att anmärka på Svanbergs tal - förutom detta osannolika "small people". Möjligen förstår jag inte hur en så stor världsorganisation kan välja en ordförande som talar så usel engelska. Här handlar det om att vara vuxen en krissituation. T.o.m. en person som behärskar engelska kan säga fel saker, varför då ta någon som har ännu större möjligheter att kommunicera fel känsla. Svanberg stammade, tog om , hade ett uttal som var helt i klass med reklamfilmens: "you kän täjk maj wajf äs ä pänt" Hur svårt är det att säga ett tonande "s"? "Prässidänt" Gör som biet Bzzzzz... Säg ett "S" och koppla på rösten; min 6-åriga dotter lärde sig detta på tre minuter för några år sedan... For Gods sake, mister Svanberg.

Erica said...

Ja det var nog lite dumt att Svanbergs uppenbarligen otränade engelska fick honom att stå i dålig dager omgärdad av journalister som han var.

Du blev misstänksam vad jag vet om olja, inte ett skit.
Men jag vet att kongressen är inblandad och de lär nog inte bli nöjda förens de hittat en syndabock.