Friday, October 15, 2010

Alla borde vara polisens volontärer

Powered by FeedBurner

Polisen har utbildat 831 volontärer i Stockholms län.
De arbetar helt ideellt och får endast en kortare utbildning i bland annat beteende och kommunikation, lag och rätt samt vittnesteknik.
Arbetet handlar om allt från jourtelefon, flygbladsutdelning samt brottsoffersstöd till hjälp vid större evenemang som matcher eller demonstrationer.
Den största insatsen hittills var vid Kronprinsessans bröllop i somras.

Motsvarande verksamhet finns också  i Kanada, USA och Storbrittannien  som fått fungera som föregångare för den Svenska insatsen.

Konceptet är rent teoretiskt ett alldeles utmärkt sätt att hålla brottsligheten nere samt aktivera Svenskarna till att göra en egen insats för att samhället skall kännas lite lugnare och tryggare.

Problemet verkar vara att hela verksamheten fortfarande ligger i sin linda och alltså kan behövas ses över för att effektiviseras.

Det bästa samhället måste ändå vara ett där vi alla ställer upp och stöttar varandra när det behövs - och att som till exempel tjej veta att man alltid har nära till en vän en sen fredagskväll kan inte ses som annat än lovvärt.

Samma sak vid de stora fotbollsmatcherna.
Dels hjälper blotta närvaron med färglada västar till att stilla de värsta bråkmakarna, sedan finns det också en möjlighet för den skötsamma publiken att ha sina ledfyrar.

Egentligen borde vi alla vara volontärer åt polisen.
Fast på ett bra sätt så det inte blir som i Östtyskland där man gick och angav varandra.

En smula sunt förnuft och lite mer social kontroll räcker för att vi skall kunna få det här landet att växa till en plats där även det så viktiga sociala välståndet har en minst lika framträdande plats som det ekonomiska.

Det är en viktig framtidsfråga för oss alla att på något vis defeniera och utöka varandras trivsel för att kunna röra oss fritt när och vid vilka tider vi än önskar i ett samhälle som tagit fasta på även den lilla individens behov.

Jag tror att många människor i Sverige har efterlyst sådana här åtgärder länge.
Det är inte rimligt att polisen skall behöva bära så mycket av samhällets säkerhet själva.
Om vi kan hjälpa till att avlasta dem från åtminstone en liten del av deras snart sagt övermänskliga arbete så har något väldigt viktigt uträttats.

Nämligen det att polisen ges tid åt att styra upp sina egna resurser för att rikta in dem mot det här samhällets cancer, den så kallade riktigt allvarliga brottsligheten.

SvD

No comments: