Friday, January 28, 2011

Islamister riskerar att ta över

Powered by FeedBurner

Enligt de senaste nyheterna från ett allt mer oroligt Egypten har oppositionspolitikern Mohammed ElBaradei trängts in i ett hörn av polisen. Tidigare har det också kommit uppgifter om stora störningar i Internet och teletrafiken. Det pågår upplopp på gatorna och polisen skjuter än så länge gummikulor.

Det är antagligen bara en tidsfråga innan också polisen har sällat sig till demonstranterna.

Upproret är inne på sin fjärde dag och för första gången uppmanar nu Muslimska brödraskapet till protester - organisationen har tidigare fått se minst ett tjugotal av sina oppositionsledare bli gripna.

Revolutionen verkar oundviklig och i väst klappar man händerna utan att ens reflektera över vad som står för dörren.

Jag har en kvinnlig vän som bor i Alexandria och hon tillhör den unga välutbildade generation som förespråkar ett strikt Islam. Hon lever ständigt med sin tro och inte ens med sakliga argument går det att rubba hennes världsbild.

Detta ser dock inte jag som något problem. Rania är en underbar människa och allt hon vill är att leva för att göra gott. Hon har till exempel läst medicin, inte för karriär eller hög lön, utan för att få chansen att hjälpa andra. Hon föraktar det materiella och just på den punkten brukar jag kunna sätta åt henne lite.
Hon tillhör nämligen en av Egyptens rikaste familjer.

Men hennes inställning är ändå rätt typisk för dagens ungdom i Egypten.
Man sympatiserar med det Muslimska brödraskapet som i grunden är en folkrörelse främst för att skapa en enda stat för alla världens muslimer.
Den Arabiska nationen.

Rörelsen är sunnimuslimsk och har ett stort inflytande i många arabländer.
I Egypten lyckades man 2005 få 20% av platserna i parlamentet trots att de kandiderade som oberoende eftersom de var förbjudna.

Enligt rörelsen är Islam det perfekta samhällssystemet. Alla andra system har skapats av människan, men Islam vilar på uppenbarelsen från Gud och är därför fulländad.

Man är emot sekulär lagstiftning och anser därför att att lagarna i samhället bör härröra ur sharia.
Islam i sig måste alltid utgå från koranen och den heliga seden, sunna. Uppenbarelsen och det sätt Muhammed och de första muslimerna levde skall bestämma vad som är det riktiga Islam och detta Islam gäller överallt.

Muslimska brödraskapet har alltid bedrivit ett omfattande socialt arbete i de länder man varit verksamma. Rörelsen har startat skolor, drivit sjukhus och annan verksamhet.

Något som förtjänar att poängteras och som ofta glöms bort i debatten kring Islam är att den sanna tron är en tro av välvilja.

Att hjälpa andra är en mycket viktig del av Islam och zakat ses som en skyldighet för en god muslim.

Vad vi nu ser i Egypten är alltså antagligen början på en väldigt efterlängtad Islamistisk revolution.
Efterlängtad eftersom det är vad det egyptiska folket vill ha.

Jag antar att de som nu inbillar sig att det hela handlar om att egyptierna vill kasta av sig något gammalt ok för att de längtar efter demokrati och västerländska värderingar kommer att få stå med lång näsa efter att krutröken lagt sig.

Carl Bildt samt andra viktigpettrar bör nog vara lite försiktiga i sina uttalanden innan de helt satt sig in i vad revolten egentligen handlar om.

Enligt min vän Rania är det i alla fall solklart.

Må Allaha vara med dem.

SvD
SvD
Dagen

4 comments:

Anonymous said...

En revolution behöver ju inte per automatik att det bli bättre. Det kan lika gärna resultera i en militärdiktatur, kommunistdiktatur eller en fundamentalistisk islamistisk stat...

Anonymous said...

... eller rentav en totalitär stat.

Som Sverige eller DDR. Fast utan revolution.

Huvva.

Anonymous said...

Rekommenderar denna dokumentär:

http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

Anonymous said...

... å andra sidan är kanske inte islamister så farligt när allt kommer omkring, dom kunde ju lika gärna ha drabbats av allianzen ....