Tuesday, April 26, 2011

Bjud fler misstänkta krigsbrytare

Powered by FeedBurner

Fredrik Reinfeldt bjuder Vladimir Putin till Stockholm och genast ställer sig moralens väktare upp och skriker i kör hur ovärdigt det är. Nåväl. Människan har onekligen en del blod på sina händer om man skall se det på det sättet. Detta är dock inget som av tradition hindrar Sverige att ta emot ledare från länder som förtrycker eller ägnar sig åt förföljelse av människogrupper.

I Kina gjordes i den påsk som var tillslag mot grupper av människor som försökte ge uttryck för sin kristendom. Varken mer eller mindre. Kanske man borde tycka att ett land som beter sig så mot folket skulle vi inte ha något med att göra?

Det har vi dock med Volvo i spetsen.
Skall vi (Sverige/Kina) öppna fabrik i Lhasa också?

Och om man hårdrar saken, vilket land skulle vi egentligen kunna bjuda in representanter för?
De flesta länder är väl numera inblandade i krigshandlingar?

Norge, Danmark, och för den delen vi själva är i högsta grad med på ett hörn.
Vi finns till och med i Afghanistan där vi är med och säkrar narkotikaexporten som är en av världens högsta. (Något som repat sig beundransvärt sedan talibanerna brände opiumfälten.)

Dessutom fungerar det alltid bättre med dialog och än utfrysning och tystnad på grund av några höga hästar.  Man fick inte bukt med IRA förrens man började tala med dem; det samma gäller Putin och hans Ryssland, även om de inte med bästa vilja kan kallas för terrorister.

Sanningen är att Putin struntar fullständigt i om han blir utfryst av några svenskar; vi har faktiskt inte den enorma påverkan på yttervärlden som vi gärna vill inbilla oss.
Därför är det snarare lyckosamt att man fått till ett statsbesök från en av världens mäktigaste.

Det är ändå synd att det blir rikspuckona i regeringen som får företräda Sverige vid statsbesöket.
Nu är dock sakernas tillstånd en gång så illa beskaffade och därmed inget att göra åt.


SvD
Dagen

1 comment:

Staffan V said...

Fast nu är ju även utrikesminister Carl Bildt också en misstänkt krigsförbrytare så de kan kanske passa på att utbyta erfarenheter.