Wednesday, April 6, 2011

Idol på sedel

Powered by FeedBurner

Sverige skall få nya sedlar och precis som med allt annat nuförtiden blir det en ytlig historia. Borta är de gamla kungarna samt vetenskapsmännen, i stället får vi se diverse nittonhundratalskändisar paradera i kassorna.

Att placera Birgit Nilsson och Greta Garbo tillsammans med Taube och Bergman på sedlarna må vara politiskt korrekt i sin könsneutralitet men säger just ingenting. Månne att vi om 50 år har Eric Saade och Carola på sedlarna?

Sverige har faktiskt en verklig historia; dock skall den tydligen förträngas och skämmas åt så mycket som bara är möjligt. En av preferenserna för de nya sedlarna är att inte avbilda något äldre än vad som förekommit på nittonhundratalet. Gustav Wasa kan alltså slänga sig i väggen, trots att han betydde så mycket för Sveriges utveckling, men han fanns å andra sidan i många år på femmorna, så det kanske räcker med honom nu?

Jag har sett gamla sedlar med moder Svea på framsidan - snyggt.
På den tiden visade man åtminstone att man var en nation som stoltserade lite.

Vad är Sverige i dag med alla människor som vägrar att se i backspegeln?
Historielösheten ligger som en våt filt över landet.
Allting skall vara uträknat så att ingen kränks eller tar illa upp.

Annars väntar jag på första sedeln med Fredrik Reinfeldts nuna på.
Skall vi absolut vara ytliga så är ju han en mästare inom branschen; han kan gott få med sig Anders Borg också. De kunde finnas på varsin sedel för att påminna om arbetslinjen och att endast de som förtjänar brödfödan får hålla i pengarna.

SvD
DN
GP

3 comments:

Hannes said...

Intressanta tankar. Jag analyserade det hela mer ungdomligt och landade i hur konstigt det skulle vara om twittergenerationen hade fått bestämma om våra sedlar...

http://hanneshervieu.se/om-twitter-fick-bestamma/

Peter Madison said...

Intressant att riksbanken väljer att ta fram "nya pengar" just i dessa tider. Kan det månne vara så att syftet är att fylla på med nya krediter i pyramidspelet...?

Erika said...

Jag saknar vetenskapsmännen på sedlarna.
En slags idoltävling för nittonhundratalsartister känns fattigt.
Skulle dessutom inte tro att enkronan är kvar så många år till.