Monday, April 18, 2011

Vem finansierar våra politiker

Powered by FeedBurner

I Sverige har vi numera, som alla, om inte de flesta vet, vårat eget lilla oppositionsparti Sverigedemokraterna; och i Finland röner Sannfinländarna framgång på ungefär samma premisser -  något tycks onekligen vara ruttet så in i norden.

Det verkar som om finnarna tröttnat på EU, och det kan tyckas märkligt, då nationen åtminstone från svenskt politikerhåll utpekats som ett föredöme när det gäller eurons införande och all annan trevlig anpassning.

Vidare har man tydligen politiker som tagit emot mutor, fast i Sverige skulle det ha kallats för partibidrag och varit något som gemene väljare inte haft något att göra med.

För så är det.
Moderater redovisar aldrig var de får sina pengar ifrån.
Om sådant talar man inte i de kretsarna.

Sannfinländarna kallas gärna för nationalister av svenskar som begriper; och nationalist kan i Sverige enklast översättas till rasist, så är det också.

Inte vill finnarna ha kvar den obligatoriska svenskundervisningen i skolorna heller.
Och varför skulle man egentligen vilja ha det?

Praktiskt vore det onekligen då soppköerna är tillbaks från en svunnen tid då många, många, finnar tog båten eller den lilla Vazen och flyttade till Sverige för att idka kulturberikning.
Och om man betänker språkstandarden på sextio och sjuttiotalsfinnarna vore det nog av den anledningen bra om språket fanns kvar, utan storebrorskomplex naturligtvis.

Men å andra sidan, vi själva, vill för den delen inte lära oss finska, och vore det inte så mycket bättre om vi alla tillägnade oss kantonesiska, eller kinesiska, vad det nu kallas?

Carl Bildt som under alla omständigheter vet bäst, är mäkta oroad över de finska "nationalpopulisternas" framgångar och hans flinka fingrar twittrar nu om ämnet.

Att vi svenskar är oroliga över Carl Bildts twittrande är antagligen något helt annat.
Annars kan man tycka att det är oerhört populistiskt att sitta som Bildt och barnsligt kommentera än det ena än det andra.

Framförallt kanske inte Bildt är rätt person att tala om för våra nordiska grannar hur fel de röstat när vi har samma trötthet på besservisserpolitik hemmavid.
Annars skulle knappast SD ha funnits.

SvD
DN
GP
ExpressenNo comments: