Sunday, May 15, 2011

Silvias nazistiska pappa

Powered by FeedBurner

Efter att ha valsat runt i pressen några varv, utpekad som nazistunge, tar nu drottning Silvia och hennes släktingar tag i sin familjehistoria. Drottningen måste ha tänkt på saken ett tag, och i fall hon är smart, kollat efter om det finns fler komprometterade uppgifter än de som tv-4 fått tag på.

När hon först konfronterades med uppgifterna om att Walter Sommerlath varit en av de fula typerna verkade hon väldigt oförstående (mer än vanligt) och kunde inte alls tänka sig att så faktiskt varit fallet.

Annars tycker man kanske att sådant skulle ha kommit fram redan i barndomen.
Nog för att Walter efter 1945 hade all anledning att knipa käft, men helt ovetande kan väl ändå inte Silvia ha varit?

Hon kanske var ett väldigt ouppmärksamt barn som mest stod framför spegeln och övade sig på att le?

Näe..

Jag tror som sagt att hovet redan kollat vad som finns och att det inte är värre än det som redan kommit fram. Resten är förstört och borta sedan länge.
Men det låter ju snyggt att familjen nu vill ta itu med anklagelserna på allvar.

Det får Silvia att framställas som just den hon påstått hela tiden, nämligen att hon aldrig varit informerad om sin pappas förflutna och att hela saken bara är en obehaglig nyhet för henne.

Å andra sidan.
Barn väljer inte sina fäder och Walter Sommerlaths eventuella synder bör naturligtvis inte ligga drottningen till last. I så fall borde det vara lika intressant att forska om det svenska kungahusets intima förhållande till den tyska krigsmakten under trettio och fyrtiotalet.

SvD
DN

8 comments:

Anonymous said...

När skall TV4 granska nu levande judar som stulit från palestinier? Jakten på drottningen verkar ha till syfte att mörklägga brott i dagens Israel och att skada kungahuset.

Anonymous said...

Nu finns det uppgifter som svenska media kanske inte känner till. Det fanns ett antal männioskor bland dem tyskar och norskar, många av dem jobbade för svenska företag, som genom svensk inofficiell kontaktförmedling blev ombedda dels ansluta sig till nazisterna för att förmedla uppgifter till motståndsrörelse dels också blev ombedda att underlätta för de judar som av nazisterna tvingades bort från sina ägodelar, fabriker och affärer.

Jag har ingen aning om drottningens far var bland dem. Endast hört ryktet.

Om så var fallet, så bör de uppgifterna, som åter dök upp i samband med att ett antal av de norska motsvarigheterna som på samma sätt gick in i 'partiet' i Norge och agerade liknande äntligen fick sin upprättelse förra året då ett antal av de extremt hemligstämplade handlingarna fick sin hemligstämpel borttagen, finnas i svenska arkiv. Inte säkert i regeringskansliet eller på KB men likväl i svenska arkiv.

Så vi kanske skall vänta tills vi vet i stället för att gå ut ifrån att vi vet.

Anonymous said...

Min pappa var nazist men det var ju inte mitt fel och jag tänker verkligen inte be om ursäkt för honom!

Anonymous said...

Du Anonymous,
varken du eller drottningen har valt Era föräldrar. Det är ytterst få och då vuxna människor som genom adoption kan välja sina föräldrar. Ett barn kan aldrig vara skyldigt till sina föräldrars handlingar vad som det än gäller.

Karpstryparn said...

Silvias far var inte nazist, och hon är det inte heller. TV4:s Kalla Fakta är uppenbarligen desperata efter tittare, det går tydligen dåligt för programmet, inte ens lögner är de bra på. Lägg ner skiten istället. Skrev själv ett inlägg om detta igår, det heter "Hur mycket knarkpåverkade är Kalla Fakta:s "journalister"?".

Anonymous said...

Finner det högst märkligt att hon i sin naivitet inte gjorde detta innan hon ingick förening med kungen av Sverige...eller varför ingen annan har gjort detta.

Hoppas hon betalar tillbaka till den familjen de berövade. Nu säger en del att hon inte ska stå till svars för vad hennes pappa har gjort, men hon har ridit på den "framgången" för att kunna gifta in sig i en kungafamilj så jo det är hennes moraliska plikt faktiskt

Anonymous said...

Det klart att man inte är skyldig till det ens föräldrar gör men det är likväl ens förbannade skyldighet att fördömma dem om de gjort något avskyvärt!

Silvia är säkert varken mer eller mindre nazist än vilken som helst adel i dagens sverige men hon kan ju för helvete beklaga henns fars vidrigheter!

Anonymous said...

Betydligt mer intressant än "allmänintresset" att utreda Silvias pappas eventuella kopplingar till nazismen för 70 år sedan tycker jag det vore att få namnen på de nu levande makthavare som så sent för något decennium sedan sålde sina själar till Stasi och förrådde mänskligheten.

Offentliggör Stasi-listan NU!