Tuesday, June 28, 2011

Friskolorna är inget annat än spekulation på ungdom

Powered by FeedBurner

Mikael Damberg efterlyser i en debattartikel den utredning om fristående skolor och vinster som utbildningsminister Björklund i Januari lovade skulle vara klar till sommaren. Nu är vi långt in i Juni och någon utredning syns inte till. Jag vet inte om det bara är jag som fått uppfattningen att utbildningsministern är en stor bullrande tom tunna men förtroendet för den mannen (som konsekvent lovat en bättre skola) börjar kännas kört i botten.

Mikael Damberg lovordar de privata skolorna, och det måste han naturligtvis göra men vad han egentligen tycker är möjligen en helt annan sak.

Jag anser att ingenting blir bättre av att privatiseras; särskilt inte inom skola samt vård och omsorg. Vi kunde senast läsa om hur ambulanser vägrat hämta svårt sjuka för att de har ett lönsamhetskrav på sig efter att larmtjänst privatiserats. Människor dör alltså på grund av pengar.

Inom skolväsendet har vi sett hur skojare och tidigare straffade startat friskola (Örebro) och problemet tycks vara utbrett. Det handlar direkt om våra skattepengar som går rakt ned i fickorna på nyrika entreprenörer som tidigt insett att det finns en marknad i att starta friskola.
Det är pengar som försvinner utomlands till riskkapitalbolag: alltså våra skattepengar som vi avsatt för att ungarna skall få den bästa utbildning som bara kan ges.

Det var vår förhoppning.

Det hedrar Damberg att han ställer krav på återinvestering av vinsterna i skolan.
Vad regeringen tycker om det behöver vi inte ens fråga. Björklund och de andra beslutsfattarna går så konsekvent kapitalets väg att det nästan blir löjligt övertydligt.

Vår regering skapar en slags nysvenska där de får saker som spekulation och vinstintresse på skattepengar att låta som något positivt.

Damberg ställer många krav som egentligen borde vara självklara.
Det är sunt förnuft helt enkelt, men kommer han att bli lyssnad på?

Kanske att regeringen skrattar åt honom när han inte ser samtidigt som dom håller riskkapitalisterna om axeln i kamratlig anda.

Någonting är sjukt i Sverige.
Eller som han med mustaschen sade.
"Någonting håller på att gå sönder"

När det är självklart att man skall få göra vinst på ungdomars utbildning, alltså att man tar pengar från dom för att stoppa i egen ficka, är det inte något som är väldigt fel då?

Det tycker i alla fall jag.

DN
SvD


No comments: