Thursday, July 21, 2011

Kampen om CenternVärldens rikaste Centerparti tycker inte att de får ut nog av regeringssamarbetet. Därför funderar man på att göra ett facelift för att bryta upp från den ensidiga bild som gemene man kan tänkas ha av partiet.

Röstförhållandet mellan Moderaterna och Centern kan jämföras med den arbetsfördelning som råder mellan en positivhalare och hans dresserade apa. Det vill säga en förhållande där positivhalaren konfiskerar det som apan med sin lilla blanka kedja och tennmugg springer runt och tjattrar i hop.

Om man översätter det opinionsmässigt så får man ungefär 30% för Moderaterna medan Centern å sin sida stadigt befinner sig på nedflyttningsstrecket till gärsgårdserien.

Detta tycker Centerpartiet är djupt orättvist, för inte vill man väl vara apan i regeringsamarbetet; någonting som under alla omständigheter enbart borde vara förbehållet Kristdemokraterna.

Man skulle kunna säga att ett existensiellt dilemma har tornat upp sig inom partiet, och många är de frågor som väcks om hur man bäst skall styras och på vilka grunder detta skall ske.

Den lilla miljöintresserade enklav som av hävd bitit sig kvar inom partiet när intill sina hjärtan fortfarande en förhoppning om att ännu en gång profileras som det gröna alternativet.

Hur detta miljötänk rent praktiskt skall yttra sig är det dock inte många väljare som begriper sig på då partiet numera stolt sjunger kärnkraftens lov. Dessutom är man i gång med att ge sig på det heligaste av allt heligt - allemansrätten. Det spelar ingen roll att man drar skrämselpropaganda om thailändska terrorister som kommer hit och skövlar bärmarkerna när vi alla ändå vet att hela utspelet beror på intensiv lobbying från nyrika markägare som vill kunna bebygga tomter ända ned till strandkanten.

Och hur miljövänligt är det egentligen att ordna några dagars jaktjippo på de få vargar som stryker runt i skogarna?

Som jag ser det har Centerpartiet gjort två saker av stort miljöskyddande värde.
Det ena är påbudet att på plats bötfälla nedskräpare med 800 kr.
Dessvärre tycks inte detta ha fått speciellt mycket gehör då det enligt undersökning skräpas ned som aldrig förr. Nästa steg blir möjligen att införa fängelsestraff.

Det andra stora steget är den aldrig sinande ivern att lägga ned dessa stinkande bilfabriker som vi har här i landet.
Där har man gjort formidabel succé med Saab - Volvo har man tyvärr fått lämna därhän till många Centerpartisters stora besvikelse.

Det är nog ändå så att man gav bort miljöprofileringen för länge sedan till Miljöpartiet och detta inses trots allt av det stora flertalet.

Så vad finns då kvar?

Idémässigt har man alltid Stureplan och kotlettfrisyrerna att falla tillbaks på. Där har man sedan ett tag uppvisat viss framgång; och med den nythatcheristiska enklaven inom partiet har man dessutom medel att kunna leverera. Man tänker sig alltså att ta de röster som till och med är för vulgärt konservativa för att Moderaterna skall kunna knipa dem.

Problemet med detta är att det trots allt inte är så många som skulle rösta på Centern just för den sakens skull och då sitter man där i båten utan åror i alla fall när det kommer till nästa val.

Lösningen tycks därför vara att man istället för att profilera sig på traditionella centerfrågor kastar in ett ungt ansikte bara för sakens skull. Visserligen har Annie Johansson aldrig haft ett arbete men hon är däremot ung samtidigt som hon har ett mediavänligt utseende, och att hon dessutom säger sig ha Margaret Thatcher som idol är ingen nackdel i sammanhanget om man nu söker ultrakonservativa väljarsympatier.

Hur var det då med att bryta upp från den ensidiga bilden som gemene man har av Centerpartiet?

Ja - släpper man in ett ungt och snyggt ansikte i partiledarställning så måste det ge fler sympatisörer. Eller hur?
Vi är trots allt väldigt påverkade av mediebilden här i landet.
Den betyder mer än vilka åsikter man har och ingen av pöbeln vet ändå vem Thatcher var.

Valsar man däremot runt och blir exponerad så röstar folk bara för den sakens skull.
Åtminstone tror man det inom Centern.
Att man bakom fasaden blir till en än större lekstuga för Timbro och att man antagligen hamnar i samma beroendeställning till Moderaterna i alla fall; det är inget som man bör bekymra den vanlige medborgaren med.

5 comments:

jeppen said...

Undrar lite vad syftet med sådana där inlägg är. Tror du dig kunna påverka någon i "rätt" riktning genom att vara en skitstövel, eller vill du bara skriva av dig dina aggressioner och ditt förakt för politiska motståndare som någon form av självterapi?

Erika said...

Jag sysslar enbart med ren konsumentupplysning.
Att man retar upp en liberal emellanåt får ses som ett sundhetstecken.
Vad har du själv för blogg, eftersom du kritiserar andras?

jeppen said...

Jag blir i stort sett aldrig uppretad och blev det inte heller här, utan jag frågade bara av nyfikenhet och hjälpsamhet.

Ditt svar (ren konsumentupplysning) duger som ett kaxigt svar-på-tal, men jag skulle hellre läsa ett svar som tar frågan på allvar.

Själv har jag ingen blogg.

Erika said...

Då tycker jag att du ska skaffa dig en blogg så kan du skriva vad du vill där.
Framför allt kan du föra egna debatter utifrån premisser du själv bestämmer.
Vitsen med en blogg bestämmer du då själv.

Själv sysslar jag med vad jag säger.
Ren konsumentupplysning.

jeppen said...

Jag är inte särskilt auktoritär, så jag behöver inte en egen värld att bestämma i. Och jag bestämmer inte vitsen med dina inlägg heller, jag bara undrar. Men nu ska jag sluta undra, eftersom du uppenbarligen inte vill ge ett sanningsenligt svar. So long.