Thursday, September 1, 2011

Den tredje statsmakten är vår enda välgörare

Powered by FeedBurner

Om man vid en sökning på försäkringsbolag till äventyrs skulle få för sig att skriva in www.folkskam.se i webbläsaren hamnar man omgående på Folksams sida.
Folksam har med andra ord även registrerat sig som Folkskam och någonstans där kan man börja undra varför?

Kanske är det ett tecken på självinsikt att man vidtagit denna lätt komiska åtgärd för att minimera risken för häckleri då den verksamhet man bedriver emellanåt kan uppmuntra till detta.

I somras nekades en femårig flicka försäkring eftersom hon bedömdes vara överviktig och därmed skulle utgöra en ekonomisk risk för bolaget. Efter att fallet valsat runt i pressen backar man nu och presenterar en försäkring som alla barn skall kunna utnyttja mot det facila pristillägget av 35kronor i månaden.

Man har, kan tyckas, insett att man gjort fel som vägrat försäkra en flickunge bara för att hon väger några kilo för mycket. Men...det skedde med kniven mot strupen.
Man insåg att hela historien började utvecklas i en för företaget PR-mässig ogynnsam riktning och fann det därför för gott att istället visa upp en frommare attityd och så fick det bli.

Man har alltså förstått att det gick för långt den här gången.
Frågan är dock om man begripit att det på något vis var moraliskt fel att behandla ett barn och hennes föräldrar på det sätt som man gjorde?

Folksam ser nog på det hela ur en annan synvinkel.

Ofta klagas det på pressens makt i samhället.
Men här har vi nu ett praktiskt exempel i det lilla på hur oerhört lyckliga vi är som har en fri press vilken inte nödvändigtvis går i storbolagens tjänst.

Jamen..nu driver jag det hela lite väl långt...eller?

Kanske det.

Men är det inte så att utan en granskande press så skulle storbolagen antagligen bete sig hur som helst? Etiken verkar inte finnas längre och kanske är det vår räddning i det hårt liberaliserade samhällsklimatet att det fortfarande finns en institution vi kan vända oss till när vi misshandlas och far illa därute.

Den tredje statsmakten är sedan länge det enda som betyder något.
Detta är vad Folksam förstod och tog med i sin beräknade kalkyl.
Nu får alla barn en försäkring.

Och hur är det egentligen med Ikea?
På grund av att Kamprad haft sina nazistiska kopplingar och tack vare att detta har blivit granskat av media får nu mycket behövande människor chansen att leva ett tag till i den här eländiga världen.

Man kan tycka att vad som hände i Kamprads spädaste ungdom förtjänar att få stanna där men å andra sidan drabbar det ingen fattig och inte behöver väl han egentligen bry sig om vad folk tycker?

Såg att han blivit kallad för Ingvar Mein Kampfrad i någon tidning och det är så klart lite besvärande. Men kanske allra mest för de som styr företaget nu.

Men som sagt.
Pressens makt är stor.

Det tackar man för vid Afrikas hornSvD
SvD


No comments: