Monday, November 21, 2011

Aliaa Magda Elmahdy provocerar


Powered by FeedBurnerMåste skriva några rader till om egyptiskan Aliaa Magda Elmahdy som orsakade stor kontrovers i arabvärlden när hon lade ut en nakenbild av sig själv på bloggen arabelsdiary .

Islamister i Egypten har anklagat henne för "brott mot moralen, anstiftan, oanständighet och för att förolämpa Islam. Det hela är ungefär som när man sticker en pinne i ett jordgetingbo och bloggen har formligen översvämmats av människor som antingen vill ge sin support eller också vara riktigt jävliga.

Aliaa Magda Elmahdy säger att hon har valt att uttrycka sig själv på det sätt som hon gör eftersom hon inte blygs över att vara kvinna i ett samhälle där kvinnor mest är föremål för trakasserier på daglig basis av män som inte vet något om kön eller vikten av att vara kvinna.

Bilderna är ett uttryck för hennes väsen och hon ser den mänskliga kroppen som den bästa konstnärliga representationen av detta. Hon tog bilden som väckt sådan uppståndelse själv med hjälp av en timer på hennes personliga kamera. De kraftfulla färgerna svart och rött var till inspiration.

Det råder knappast något tvivel om att ateisten Aliaa Elmahdy är en riktigt ordentligt modig kvinna som verkligen har valt ett slagkraftigt sätt att protestera på i vad som är ett mycket konservativt land.

Om hennes metod fungerar effektivt i syfte att lyfta fram själva saken är dock mer diskutabelt.

Risken finns att hon snarare befäster de konservativas hållning i  Egypten. Det är anmärkningsvärt att egyptiska liberaler som var med och arrangerade revolutionen för att störta Egyptens förre diktator har tagit avstånd från Aliaa Elmahdy egen revolution i revolutionen.

Egypten går till valurnorna den 28 november med landet delat mellan dem som vill ha ett mer islamiskt Egypten och de som skulle vilja se ett mer liberalt Egypten. 

På sätt och vis har Aliaa Elmahdy blivit ett test och en markör för vad som är acceptabelt när det gäller både liberala och konservativa egyptiska väljare.

No comments: