Monday, November 21, 2011

Han är för ful, den där Waaranperä

Powered by FeedBurnerThomas Östros, född Waaranperä, är något så spännande som bergsprängarson och Tornedaling på samma gång. Bara detta faktum borde kunna generera ett par extra dimensioner till ett politiskt landskap som annars mest bebos av dryga stockholmare samt en bunt småläningar som tycks ha funnit en födkrok däruti precis som mjölbaggar i ett skafferi.

I teorin borde Thomas Östros med sitt arbetarursprung vara som en yrlande vårvind svepande mot ränkerna i ett sargat parti där grundtesen att alla människor förtjänar lika chanser i tillvaron inte delas lika beroende på om man tillhör vänster eller högerfalangen inom partiet.

Så varför passar då Östros på att göra bort sin partiledare i TV?
Varför väljer han att återigen ge upphov till spekulationer som ytterligare sänker partiets förtroende i allmänhetens ögon?

Kanske är det just Socialdemokraternas akilleshäl att man fött fram små monster som fullständigt tappat sin klasstillhörighet på vägen till makten?

Thomas Östros är Tornedalingen som lämnade sitt arbetarförflutna och efternamn för att göra karriär inom det socialdemokratiska partiet. Han må vara stolt över sitt förflutna men mycket till hederligt dagsverke har inte bergsprängarsonen gjort i livet.

Han har i och för sig en strålande karriär bakom sig -  kom först till SSU, tog några examina och gick därifrån vidare till doktorandtjänster som sedan lämnades till förmån för tjänster som politisk sakkunnig, samt minister och nu sist som ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna. Allt detta lyckades Östros åstadkomma innan han abrupt fockades av Håkan Juholt då han tillträdde som partiordförande.

Vad känner egentligen en verkligt lyckad politisk broiler och klassresenär när det kommer en liten lumpen småländsk borstnisse och sparkar bort honom från vägen som i alla fall vid något tillfälle måste ha upplevts som ett gyllene radband mot statsministerposten?

När han dessutom blir ersatt av en brevbärare...

Känner han hämndgirighet?
Revanschlusta?

Thomas Östros har inte gett upp.
Bergsprängarsöner från Malmberget ger säkert aldrig upp.

Deras fäder har redan gjort klassresan en gång när de sålde sina renar på grund av dåligt renbete för att istället satsa på att demolera bergen vars växtlighet gett upphov till armodet.

Hämnd som sagt var..

Möjligen följer Thomas Östros sin egen inre övertygelse om att han blivit förmer än det parti han är satt att representera när han sitter i TV och utstrålar missnöje med sin partiledare i det uppsåtliga syftet att bana väg för sig själv.

Kanske blir han också näste företrädesperson för Socialdemokraterna.

Eller också gör han vad han borde ha gjort för länge sedan.
Han tar med sig sitt pick och pack, sina partisplittrare och blåfalangare och går offentligt ut för att tjäna sina egentliga herrar inom allianzen.

De utsatta i dagens samhälle behöver under alla omständigheter inte det maktränkeri som Östros står för.

Skämmes ta mig fan!

SvD
SvD
SvD
SvD
DN
Expressen
6 comments:

Anonymous said...

Inte mycket till politisk analys i den texten. Jag tycker Östros framstår som både saklig och trovärdig om man jämför med Juholt.

Sen har du rätt i att han är en maktlysten politisk broiler och ingen man önskar se som statsminister. Men hellre Östros som statsminister än Juholt, om man måste välja mellan pest eller kolera.

Jag är övertygad om att sossarna måste vaska fram en ny partiledare om man vill stärka sin ställning men jag varken hoppas eller tror att Östros är rätt man för den posten.

Erika said...

Nä, inte så mycket analys mer ett konstaterande att Östros hur saklig han än må vara är rätt ordentligt till höger samt att han ligger och lurar i vassen.
Mer behövs inte.

Tankesmedjan Det sovande folket said...

Till skillnad från Anonymous så tycker jag att detta var en pricksäker analys av S problem. Östros kunde lika gärna representera och vara avlönad av Timbro el dyl. Jag säger som CH "Nån jävla ordning får det väl ändå vara i ett parti"!

Simsalablunder said...

Östros trovärdig?

Näe. Ett numera tomt, innhållslöst ord älskat av högern. Men om man fyller ordet med åtminstone något så blir den mannen är allt annat än trovärdig. Man sitter nämligen inte i TV och låtsas vara lojal gentemot en ledning samtidigt som allt man säger direkt visar på illojalitet.

Östros saklig?

Näe. Han tycker en massa med ett myndigt tonfall och en allvarligt min. Sådant skådespel gör ingen till saklig.

Anonymous said...

http://runelanestrand.wordpress.com/2011/11/21/starke-man-i-svinarp-en-bild-av-socialdemokraterna/

Rune Lanestrand said...

Det här föll bort. Så välformulerat och på kornet. Rune Lanestrand