Tuesday, November 8, 2011

Helt plötsligt är Saab ett hot

Powered by FeedBurner

Säg den lycka som varar.

Efter förra veckans glädjescener och spontana hurrarop är nu Saab ännu en gång stadigt positionerade på sin som det kan tyckas eviga Golgatavandring.

Asgamarna som ett kort ögonblick höll andan och för en gångs skull käften, svävar återigen över det tillkommande liket av vår bilindustri och även om dessa centerpartister (för det är oftast sådana) utåt sett visar sympati och medömkan råder det inget tvivel om hur lyckliga de är inombords.

Så har det varit ända sedan deras forne härförerska Olofsson kläckte ur sig sina genomtänkta uttalanden om att Saab inte kunde bygga bilar inför en samlad världspress.

Hennes efterträdare Annie Lööf - Thatcher - "jag vill fylla Sverige med 20 miljoner invandrare", som aldrig haft ett riktigt arbete tycker naturligtvis också hon synd om Saab fast Saabarbetarna kan hon rimligtvis inte identifiera sig med eftersom hon..tja..

Hon har som sagt aldrig arbetat.

Hon vet inte hur det är att dag efter dag i kanske tjugo års tid gå till en fabrik och montera karosser. Hon vet inte hur det är att vara stolt över sitt hantverkskunnande, hon ser inte som Saabarbetarna gör att deras arbete är kvalitet och att slutresultatet är en av världens bästa bilar.

Hennes företrädare har ju en gång för alla förklarat sin syn på saken.

GM däremot är kloka nog att se värdet av produkten Saab.

GM vill växa i Kina där de redan går som tåget och skräms av uppstickare som försöker köpa sig in i det svenska bilkunnandet.

För Saab har allt.
Med kinesiska pengar skulle de kunna utgöra ett allvarligt hot mot deras egen expansion.

Då är det bättre att låta lägga ned hela konkarongen.
 Saabs eget energiknippe Muller som kämpat mot i snart sett alla upptänkliga motgångar strävar säkert vidare.

Men hur skall det gå till när han har en hel svensk regering emot sig förutom GM?

Naturligtvis skulle man ha släppt in Antonov. Precis som Muller är han en sann bilentusiast, nu håller han tillexempel på att återuppliva det gamla bilmärket Jensen och för Saab hade han stora planer med fabriker i Ryssland.

Men nej...

Efter Olofssons uttalande så har regeringen konsekvent satt käppar i hjulen.

Troligtvis har man i det tysta motarbetat varje försök av Saab att överleva även om man utåt som sagt var, beklagar och säger sig göra sitt bästa.

Samtidigt så inser GM bredden av svenskt bilkunnande och att kvaliteten och innovatonsförmågan på den svenska bilfabriken är outstanding jämfört med deras egna fabriker.

De ser hur ett litet ynka svenskt företag med kinesiska pengar kan utvecklas till ett hot just därför att kunnandet är så stort.

GM tänker inte ett år framåt, de tänker tjugo.

I Sverige cirklar i stället asgamarna som nu åter fått luft i struparna.
De tänker å andra sidan ingenting och är blinda för allt som är framtid.

Historielösheten hos dessa alliansvänner är i det närmaste total.
Inte ser man bakåt och inte ser man framåt.

Värre kan det knappast bli.

SvD
SvD
SvD
DN
DN
Expressen
Expressen
GP
No comments: