Tuesday, November 22, 2011

Kissie och Blondinbella är Sverige av idag

Powered by FeedBurner
Har varit på exkursion hos mina bloggarkollegor Kissie och Blondinbella för att se vad de gör rätt som jag gör fel eftersom jag bara har tre läsare och de tangerar hundratusentals.

Tidigare har jag skrivit om Aliaa Magda Elmahdy som startat en egen revolution och därmed snabbt ökat läsarskaran på sin blogg till miljoner på grund av att hon valt en konstform som alltid har upprört - nakenhet.

Finns det då några direkta likheter mellan Kissie, Blondinbella och Aliaa Magda Elmahdy?

Alla tre är visserligen unga kvinnor uppfyllda av viljan att uttrycka sig, men där Kissie talar om att fixa naglarna och Blondinbella saluför olika projekt som företagare, så har Aliaa Magda Elmahdy startat en revolution där hon slåss för rätten att vara fri kvinna i ett konservativt land som av tradition räds själva den kvinnliga frigörelsen.

När jag läser Kissie och Blondinbellas blogg slås jag istället av hur de vinnlägger sig om att befästa traditionella kvinnoroller i ett konservativt klimat som de själva uppmuntrar.
De är liksom tvärtemot den egyptiska bloggerskan.

Nu missunnar jag naturligtvis inte Kissie och Blondinbella att skriva om vad de vill på deras egna bloggar. Jag är bara fascinerad över att så många finner dem vara intressanta.

Vet inte om jag har rätt, men är det inte så att många av dem som tidigare följde Blondinbella har tröttnat lite på hennes nya mer vuxna jag?

Är inte Kissie populärare nu eftersom hon fortfarande pratar om naglar och pojkvänner medan Blondinbella mest skriver om TV-framträdanden och tidningar?
Eller, jag är inte så insatt men det är intressant om det vore så, nämligen att strömmen i Sverige alltid följer det mest ytliga.

Minsta läsmotståndets lag.

Är det i så fall något nytt?

Ibland undrar jag hur det skulle ha sett ut om kvinnor kunnat uttrycka sig lika bekvämt under det radikala 70-talet. Måhända skulle Kissie, om hon varit ung då, skrivit långa pamfletter och lagt upp bilder på sig själv brännandes sin sin BH?

Kissie skulle säkert ha varit mer radikal än Blondinbella.
Hon är trots allt en produkt av tidsandan.
Känner mig mer besläktad med henne, som Reinfeldt skulle ha sagt.
Vi bär ett gemensamt arv av white trash.

Bella heter Löwengrip och ett sådant efternamn förpliktigar även fast det verkar taget på något vis.

Nuförtiden är vi inte så radikala i Sverige - vi godtar istället de åsikter som vi får oss till livs från maktens apparater. Vi är rätt lata och bryr oss mest om hur mycket mer pengar vi får i fickorna tack vare skattesänkningarna.

De som protesterar mot det rådande samhällsklimatet betraktas som avundsjuka missunnsamma socialistjävlar .
Det är antagligen därför ingen läser min blogg.


2 comments: