Thursday, December 8, 2011

Storebror ser dig ännu mer

Powered by FeedBurner
Jag har inget att dölja alltså betyder det ingenting om jag skulle råka bli övervakad...eller?

Vi svenskar är av tradition ett av jordens dumdrygaste folkslag. Vi står ut med precis vad som helst bara det är sanktionerat av välvilja från högre ort.

Denna kulturyttring (se där, något som är genuint svenskt) härstammar från en annan tid som av moderaterna i olika sammanhang brukar beskrivas som den onda socialistiska eran. Ett fenomen som vår statsminister, genom att använda hela målarlådan, beskrivit i sin bok "Det sovande folket".

Detta hindrar dock inte högerregeringen från att använda sig av precis samma grepp när man inför nya regler under förevändning att det är för medborgarnas bästa. Därför är vi nu lite till mans övervakade och värre skall det bli.

När FRA-lagen drogs genom riksdagen lovade man dyrt och heligt att FRA endast skulle pyssla med att rädda oss (svenskarna) från yttre hot. Men det var då det. Nu tänker man sig att skydda befolkningen även genom att ge ökade befogenheter till Säpo och Rikskriminalstyrelsen.

Detta innebär att vi nu kan se fram emot lite spännande övergrepp från staten som inte skulle ha kommit upp på ritbordet ens under det allra mest utpräglade socialistiska oket. Faktum är att vi måste gå till forna Östtyskland eller möjligtvis Vitryssland för att hitta en liknande välvilja om den egna befolkningen.

Till och med den mest naive svensk borde inse faran som ligger likt en hoprullad orm och väntar på att få hugga in på den privata integriteten. Men nu är ju inte vi svenskar så privata, innerst inne är vi fortfarande ett kollektiv som tror den starka staten om gott. Att den socialistiska eran är över betyder där mindre i sammanhanget.

I framtiden kan vi med största sannolikhet förvänta oss att även privata intressen kommer att vilja lägga sig i våra förehavanden gällande olika göromål. Och vad säger vår regering om privata aktörer?

Vad vi ser nu är initialskedet av ett överförmynderi som George Orwell inte hade kunnat föreställa sig ens i sina mest febriga mardrömmar.

Och vi svenskar då?
Tja, vår kultur säger att staten alltid har rätt.

Det är det som gör oss så svenska.

Annars så...

"Bene qui latuit bebe vixit"

5 comments:

Anonymous said...

Den typiske motståndaren till FRA-lagen är en människa som kraftigt överdriver sin egen betydelse och sitt värde som människa. Att tro att FRA avsätter personal att avlyssna vanliga människor är ett utslag av en paranoid världsuppfattning och desorganiserat tänkande. Personer som du och jag är inte av säkerhetspolitiskt intresse. Förstår du inte det? FRA har inget värde att signalspana på varken dig eller mig. Att ens få för sig något annat eller ens tro att så vore möjligt är dumt. Hör du det? DET ÄR SÅ IN I HELVETE DUMT. Det är felaktigt tänkande.

FRA-motståndaren ser sig själv som det ytterst skyddsvärda, inte samhället i stort. Det är ett individtänk som äcklar mig. I min värld är samhället det ytterst skyddsvärda.

Riket säkerhet går före din. Motstånd mot signalspaning äcklar mig. Den dagen terrorn drabbar Sverige igen, med potentiellt mängder av dödsoffer som följd, står SÄPO där och säger: Hur kunde vi veta att detta skulle ske? Vi får ju inte ens signalspana, för ett gäng idioter trodde att vi skulle avlyssna dem för nöjes skull.

Erika said...

Som sagt var. Har man inget att dölja har man heller inget att frukta.
Så typiskt svenskt, eller östtyskt, eller vitryskt.

Anonymous said...

Tack Erica, bra skrivet känner liknande. Till Anonymous, bli lite mer naiv, snälla. Är samhället alltid det ytterst skyddsvärda oavsett hur detta samhälle ser ut?

När en bråkdel bestämmer vilka som passar in och inte och dessutom har medel för att snabbt identifiera dessa kan du bara hoppas att du inte blir den nya juden.

Tankesmedjan Det sovande folket said...

Först skulle jag vilja påpeka att det som förekommit i Östeuropa inte har någonting med socialism att göra. Frågan om övervakning är inte alls självklar. Tillåter man övervakning så kan man kanske förhindra personer som tex Breivik, men det kan också användas emot befolkningen vid demonstrationer emot orättvisor. Övervakning och bevakning är ofta ett förstadium emot diktatur och det är precis vad som sker.

Anonymous said...

... den här var fin:

http://www.idg.se/2.1085/1.422030/s-och-m-overens-om-fra