Wednesday, May 9, 2012

Greklands öde är också vårt

Powered by FeedBurnerDet demokratiska förfaringssättet har som bekant sitt ursprung i Grekland; dock så har landet blivit synonymt med kaos, dåliga finanser, och kanske något slags längtan efter auktoritet.

Hur skall man annars förklara att ett renodlat nazistparti får runt sju procent av rösterna när greken själv får välja? Det handlar ju om ett parti som får våra egna Sverigedemokrater att framstå som små vita lamm.

Vad har dessa snedluggade herrar och damer att erbjuda ett land satt i skuld och total förödmjukelse?

Antagligen det samma som Adolf Hitler och hans kompisar hade att komma med i ett Tyskland som stod förnedrat efter första världskriget.

EU är farligt, ty det gör sina invånare tveksamma i identiteten. Går det bra så kan vi alla känna oss som stolta medlemmar av den Europeiska gemenskapen.

Går det dåligt blir vi istället inskränkta småstadsbor som betraktar världen utanför med största möjliga misstänksamhet.

På sätt och vis ligger Grekland ett par steg före de andra länderna i samfundet.
Nu ser vi vilka som väntar i kulisserna.
Och ärligt?
Märker vi inte tendenserna även i de "rika" länderna?

Det är rätt tyst om våra egna moderaters systerparti i Ungern kanske just för att liknelsen är känslig men också berättigad. Viktor Orbán tillhör Moderaternas politiska familj och man samsas alldeles utmärkt i EU trots att Zigenare förföljs och trots att journalister är livrädda.

Det finns en tyst överenskommelse att inte chikanera det parti som man delar säng med.

Här hemma inför De nya moderaterna olika lagar för att begränsa yttrandefriheten och ingen säger något om det. Man jagar sjuka och arbetslösa på sätt som inte är något annat än fascistoida och klagar någon?

Jag skrev igår om hur Försäkringskassan tillsammans med polisen står och haffar människor som kliver av vid färjeläget i Helsinborg för att kontrollera deras sjukdomstillstånd.
Sjuka människor skall alltså inte få lämna landet utan att riskera konsekvenser.

Och allmänheten applåderar.

Vad är skillnaden egentligen?
De grekiska nazisterna jagar papperslösa, ungrarna ger sig på romerna och svenskarna har utvecklat ett allmänt accepterat förakt mot sjuka och arbetslösa.

Tendensen finns ju där i nästan hela Europa.
Det är väl inget konstigt med att grekerna röstar på nazister?

Det är åtminstone ärligt.

SvD
DN


No comments: