Tuesday, July 31, 2012

I det här samhället åker vi inte snålskjuts

Powered by FeedBurnerNu har det återigen hänt att en övernitisk busschaufför gått för långt i sin så kallade myndighetsutövning. En 13-årig pojke fick inte åka SL-buss trots att två resenärer erbjöd sig att betala hans biljett. Bakgrunden var att han skulle ha visat upp en sms-biljett som chauffören inte godkände och i och med detta ansågs pojken ha förverkat sina möjligheter att få hjälp även av utomstående och skulle därmed förpassas bort från bussen.

Det må vara så att även busschaufförer kan ha dåliga dagar. Att ständigt köra en buss fram och tillbaka tär säkert på nerverna och jag antar att charmkurser inte ingår i utbildningen - men kom igen nu!! Det handlar om en 13-årig pojke som säkert litade på vuxna och som nu fick de illusionerna krossade.

Vanlig hederlig snällhet lyser allt oftare med sin frånvaro i detta borderlinesamhälle där girigheten inte bara handlar om pengar utan allt oftare också om synen på våra medmänniskor.

Vi har inte längre råd att känna empati ty det kostar för mycket och därför valde busschauffören en brysk attityd utan några sociala antennviftningar alls.

Allt är antingen svart eller vitt, förmågan att känna nyanserna däremellan försvann med hetsen mot utanförskapet. Att kunna betala för sig är det enda som gäller.
Utan curlingföräldrar som skjutsar är man som ung mycket utsatt i dagens samhälle.

Busschaufförens agerande är helt enkelt ett tecken i tiden och han begriper säkert inte själv vad han gjort fel.

Det är bara sådana vi är lite till mans nuförtiden.
Du, jag och alla andra.

SvD

11 comments:

Anonymous said...

Snälla, ungen försökte åka med falska biljetter. Det är väl alldeles självklart att han inte ska få åka med. Han ska vara glad över att busschauffören inte polisanmälde honom.

Anonymous said...

Han visade falsk sms-biljet två gånger i rad...

Anonymous said...

Än en gång har en skyldig blivit hyllad i press, och en ordentlig blivit bestraffad. Att åka på falska biljetter skall inte uppmuntras, och att stå sitt kast borde bli inpräntat. Istället försöker journalister och medvetna bloggare pressa den skötsamme att begå ursäkt för att han skött sitt jobb. Liksom namnge det aktuella företaget, som ju tvingas gå igenom förödmjukelsens sökljus, trots att de handlat helt rätt!! Vad är det för moral? Vad är det för samhälle man uppmuntrar till?! Vad säger det om sv. journalister???

Anonymous said...

Well, pojken försökte minsann fejka sig in två gånger, då finns det en viss risk att busschaffisen tycker att han skall nog inte åka med över huvudtaget. 13åring vet mycket väl vad de håller på med. Kanske det är för dyrt att åka men det ger ingen rätt att försöka lura sig på en buss/t-bana. Om alla betalade för sig tror jag att det skulle inte vara lika dyrt att köpa en biljett.

Anonymous said...

Hur vet ni överhuvudtaget att sms-biljetten var falsk? Hur vet ni att det inte var en korrekt biljett men att busschaffören läste fel på mobilens skärm? Hur vet ni att det inte var ett ärligt misstag där en gammal biljett visades upp för att pojken trodde att att en ny hade köpts? Köp kanske hade gjorts men han hade inte uppmärksammats att en ny biljett ännu inte kommit fram till hans mobil.
Finns få saker som är värre än folk som gör lösa antaganden på knapphändig information och sedan agerar som det är den otvetydiga sanningen.

Anonymous said...

Ojojojoj... Det finns fortfarande naiva vuxna som tror att 13-åringar mentalt är på en "oskyldig" 5-årings nivå! Självklart var 13-åringen fullt medveten om att han hade en falsk SMS-biljett (ca 70-80% av SMS-biljetterna i SL-trafiken är falska. SL har hittills kategoriskt förnekat detta faktum men börjar förstå internt att så är fallet) och fullt medveten om att han alltid kommer att få sympatier från medtrafikanter. Det är inga oskyldiga lammungar vi talar om här. Urkundsförfalskning är ett allvarligt brott och det finns minst ett rättsfall där en kvinna fick villkorligt för att honhade åkt på en falsk remsa. Vad sänder det för signaler till en 13-årings hjärna om förfalskningar accepteras hela tiden? Det kan mycket väl vara så att denna händelse faktiskt är en vändpunkt för denna unga tonåring liv och kanske till och med skillnad på om vi har en framtida fängelsekund eller ej.

SMS-biljetten var en Pandoras box när den infördes. Utan några som helst möjligheter till effektiv validering av dessa biljetter skapades grund för det mu ytterst utbredda fusket med just SMS-biljetter. SMS är helt enkelt inte ett säkert sätt att förmedla en biljett på om maninte har någon möjlighet att motkontrollera giltigheten.

Anonymous said...

Det skulle vara oerhört enkelt att i efterhand kontrollera om båda biljetterna var äkta. Bara att uppge mobiltelefonnumret och sen kolla i SLs loggar över SMS-biljetter och vips, så har man svaret. Om biljetterna inte finns i loggarna så har dom ju uppenbarligen varit falska eftersom det tydligt framgår att två olika "biljetter" visades upp.

Anonymous said...

Bloggen skrev: "Busschaufförens agerande är helt enkelt ett tecken i tiden och han begriper säkert inte själv vad han gjort fel."

Troligen har han inte ens gjort något fel utan helt följt både entreprenörens regler och SLs regler. Reglerna är dessutom solklara. Tyvärr är det så att så fort det kommer upp i media så står inte SL längre för sina egna regler. Om bussföraren hade släppt på personen med falsk biljettskulle han dessutom begått tjänstefel och riskerat bestraffning i form av varning, löneavdrag eller i förlängningen sparken.

En annan busschaufför i Stockholms län said...

Folk som försöker komma ombord med förfalskade biljetter är ett av busschaufförernas största problem och källor till konflikter. Vi har tydliga instruktioner om att avvisa de som inte har giltig biljett men har möjlighet att i särskilda fall göra undantag.

Om man inte åker av när man förfalskar en biljett (urkundsförfalskning, fängelse ligger i straffskalan) utan tillåts lösa en ny biljett lär man försöka med en förfalskad biljett även nästa gång och därmed tillåts denna ständiga källa till konflikt fortsätta.

Det här var uppenbarligen en 13-åring med mobiltelefon, fullt kapabel att ta kontakt med familj för upphämtning (bil eller taxi) och vid Mörby C. är det fullt möljligt att gå in i vänthallen. Varken plats eller tid talade för att det fanns särskilda skäl och i kombination med brottet är det solklart att brottslingen inte skulle fått åka med.

Vad gäller förälderns uttalande framstår det som utomordentligt dumt då han (antagligen) är målsman till en ännu ej straffmyndig brottsling och accepterar kriminellt beteende alternativt brister i sin tillsyn. Skulle chauffören kallat på polis hade ärendet troligen gått till socialtjänsten och därför borde han ha förstånd att hålla tyst.

Anonymous said...

Erica du ska laga mat och inte snacka skit


och Du July 31, 2012 8:29 AM , du ska söka psyk. hjälp

Anonymous said...

Undrar om 13-åringens farsa ännu inte förstått att han har idiotförklarat sig själv?