Thursday, January 21, 2010

Svinaktigheter bland brittiska fårskallar

Det har genom en undersökning uppdagats att var fjärde innevånare i Storbritannien under 26 år tror att bacon kommer från får.
Samtidigt konstateras att 29 procent av samma grupp lever med uppfattningen att havre växer på träd.

Man kan möjligen le lite fascinerat åt dessa britter som stoppar sin mat i munnen utan att närmare fundera på vilket slags djur eller växt som bär dess ursprung.
Landet som förr flödade av mintsås och diverse mystiska puddingar har liksom genom generationer härdat folket så till den milda grad att man helt enkelt inte vill veta vad det är man äter.

Och trots de tv-kockar som gjort sitt bästa för att framhålla och förbättra det engelska köket visar den nyligen genomförda undersökningen att för det stora flertalet är maten och dess härkomst fortfarande av egalt intresse.

Ändock är det knappast något fel på aptiten och en engelsk frukost gör verkligen skäl för sitt syfte när det gäller att ge konsumenten en bra start på dagen rent näringsmässigt.
Man lyckas helt enkelt få med hela näringskedjan samt lite till.

Eller vad sägs om att börja frukosten med frukostflingor med mjölk eller youghurt?
Det låter nog bra och näringsriktigt men varför stoppa där?
Efter denna inledande måltid fortsätter nämligen engelsmannen med varm mat - den i teknisk mening mer traditionella brittiska frukosten.
Det är precis som om man bestämt sig för att äta en nyttig frukost men utan att för den sakens skull lämna de gamla vanorna därhän.

Alltså fortsätter man efter flingorna med rostat bröd, ägg (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och i bland även stekt bröd, stekt potatismos med stekta grönsaker. Dessutom förekommer stekt njure och "White pudding", ett slags salt havregröt med kött. Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad osv.

Om jag stoppade i mig allt det där samtidigt skulle jag också ha svårt att särskilja arternas ursprung, och när dessutom får i talrika mängder är synliga på de brittiska jordbruksmarkerna samtidigt som grisar dväljs i trånga svinstallar bortom ögats betraktelse kanske det inte är så konstigt att Mr. & Mrs. Smith förleds tro att just de där smala köttremsorna som man inmundigat till frukost kanske egentligen härstammar från de ulliga djuren på ängarna.

Det är om man tänker efter logiskt och under inga omständigheter värt att ägna en andra tanke.

Och att havre skulle växa på träd?
Kom igen nu..
Vem har inte gjort misstaget att tro det skulle vara så? :)

Personligen minns jag från min spädaste ungdoms skräckfyllda skolkök hur svårt jag hade att härleda ursprunget på så intrikata rätter som Oxjärpar och Kräftströmming.

Smakade illa gjorde de under alla omständigheter.

















2 comments:

Morotsodlaren said...

Ha ha!
Det var bra skrivet och får mig osökt att tänka på en bekant jag hade. Han seglade vidare för många år sedan men under slutet av sin livstid poängterade han alltid vikten av en näringsriktig frukost. I sin ungdom hade han slarvat med denna måltid och begränsat den till fyra John Silver utan filter och en kopp svart kaffe. Men med åren blev han klokare och ändrade sina matvanor drastiskt.
Å ena sidan hade han alltid bråttom men å andra sidan var han noga med att dagens första mål skulle innehålla så mycket nyttiga ingredienser som möjligt, hävdade han alltid.
Detta var före tevekockarnas tid och han fick själv experimentera sig fram till vad som var både nyttigt och snabblagat.
Receptet han kom fram till var enligt honom själv smått genialt. Det bestod av en fjärdedels tub Kalles Kaviar som han tryckte in i munnen och så svalde han ner den med en halv kvarting Explorer.
Han var aldrig sjukskriven och tärde inte på samhället. Jobbet var av stor vikt för honom! Om någon undrar vad han arbetade med; så körde han skolskjuts!

Erika said...

He he..
Verkar ha varit en riktig konnässör när det gäller vodkasorter din kompis.
Själv minns jag att vi groggade brännvin med päronsoda, på den gamla goda tiden i baksätet på någon gammal skorv.
Men det är klart...skeppet dög den också, fast utan kaviar då.
Kommer osökt att tänka på den här:

http://www.youtube.com/watch?v=qpjtWjbMO4E