Tuesday, December 28, 2010

Feng Shui och det egna hemmet

                                            Powered by FeedBurner

Jag har hamnat i ett dilemma - ett trevligt sådant men ändå.
Har nämligen fått för mig att äntligen göra något åt ett boende som visserligen är trivsamt men som ändå saknat den där känslan av att verkligen vara hemma.

Van vid att ständigt byta hemvist har jag aldrig fått chansen att riktigt ställa i ordning saker permanent, men nu ska det bli ändring på det har jag tänkt.
Frågan är bara var man börjar och hur det går till att inreda ett hem så att var sak hamnar på sin plats, och dessutom - hur får jag till den särprägel som kännetecknar det personliga draget i mig?

En del saker är självklara.
Mycket ljus och en öppen planlösning känns både modernt och typiskt skandinaviskt även om jag hyser en olycklig kärlek till de murriga 70 - tals färgerna. Kanske något slags kombination?
Jag söker trots allt ett eget hem och är man förtjust i vintage så är man.

Möblerna däremot kommer att vara i den anglosaxiska stilen - oxblodsläder och möjligtvis en ljust blommig fåtölj. Mattor bör man också ha och där står valet mellan ljus rya eller mörk.
Är inte särskilt mycket för de platta orientaliska mattorna just för att de inte känns så sköna när man går på dem. Hallmattor och kök får gärna vara gamla hederliga trasmattor.

Eftersom jag läser hyfsat mycket har jag samlat på mig några bokhyllor, två av betsad ek samt gamla klassiska Billy som jag haft i sovrummet. Ekbokhyllorna är svenskt 20 -tal med fina ornament så de får vara kvar.
Däremot har jag tänkt byta ut Billyn mot något roligare och har fastnat för en helknasig kubistisk skapelse, den blir bra. Egensinnig var ordet, men också ett kul sätt att till exempel spara den gamla lp-samlingen som jag tänkt göra något åt så länge.

Sladdar och kontakter är någonting som bara är till besvär så sladdledare behövs där det inte går att ha trådlöst. En annan möjlighet är att helt enkelt måla sladdarna i samma färg som väggen där det inte går att få bort dem.

Att ha rätt ljus är också viktigt och där har jag tänkt använda flera små lampor som går i en varm ton.
Tavlor och andra dekorationer får bli det jag bär med mig. Kanske inte så värdefullt men helt klart ok, särskilt några fina orginal av Lars Norrman som jag kom över billigt för några år sedan.
Färgerna är typiska för perioden och särskilt gillar jag en tavla på två stilistiska väderkvarnar vid vatten.

Krukväxter kan också vara kul att ha. Ofta tänker man inte på den luftrenande effekt som särskilt gröna plantor har. Viktigt är dock att att inte hela lägenheten blir överbelamrad och att det går att använda självvattnande krukor då jag ofta är på resande fot.

Så var det då det där med Feng Shui. Man kan tro vad som helst om själva metoden men sköter man det rätt så får man ett trivsamt hem - säger de som vet. I staterna är det nästan en religion och åtskilliga är de inredningsarkitekter som försörjer sig inom området. Lustigt nog har alla sina egna idéer om ämnet och resultatet kan också bli därefter.

Får väl se om jag kan hitta någon som kan känna in den rätta stämningen eller hur man nu ska uttrycka det. Annars är väl det enkla det bästa.
Som till exempel att ha det så öppet som möjligt och att inte överbelamra rummen med möbler, vilket i mitt fall kan bli svårt.

En samvetsfråga är städningen.
Det är hur man än ser på saken en av de viktigaste detaljerna för att få till den rätta hemkänslan.
Lite skit i hörnen är faktiskt inte speciellt trevligt speciellt inte om man ofta har gäster.

Städrutiner alltså.

På det hela taget kan man nog få i hop ett rätt trevligt hem genom eget huvud, annars går det bra att använda sig av internet och de idéer och tips man kan få därifrån.

Sidor som den här kan vara rätt skojiga om man söker tips på det lite speciella som saknas hos den lokala möbelhandlaren - sen är det bara att sätta i gång!

5 comments:

Anonymous said...

Enkelt:

Ett: en katt, möjligen två. Två: en eldstad alternativt kakelugn (du kan provelda Billy i den). Tre: en eller ett par såna där gammaldags läderfåtöljer som går att sjunka ner i och sitta på minst fem olika sätt i. Fyra: ett badkar, bekvämt, höga kanter. Fem: riktig samovar. Sex: tunga sammetsgardiner, kvalité typ ett par kilo/m2. Sju: massa växter. Åtta: Hängmattor lite varstans. Nio: golv i rödbok eller körsbär med värmekabel under, gärna som knarrar lite olika beroende på var man är. Tio: vettig ljudanläggning. Elva: massa levande ljus á la katolsk mässa och halogenspots med dimmers där det krävs bra ljus. Tolv: en riktigt bra binge, du ska ändå tillbringa en tredjedel av din tid där.

Lättstädat och bra.

Erika said...

Hehe..
Det är till att vara av den romantiska sorten märker jag.
Själv bryr jag mig mycket om detaljer. Lejontassar på badkaret och sånt, sådant där smått som så småningom bildar en helhet.
Är också rätt intresserad av gotik och inte minst art deco.
Jaja..många stilar som ska samsas och inget fel med det.
Den här gången ska jag åtminstone försöka hålla lägenheten lite ljus med öppna ytor.

Anonymous said...

Minimalism snarare, sprungen ur decennier av nomadliv. Man lär sig att inte baxa omkring en massa skit när man flyttar runt stup i kvarten.

Erika said...

Näe, saker är egentligen bara saker och kan bli till hinder på många sätt.
Man ska inte låta det materiella styra livet. (Säger jag som har åtminstone några stora objekt som jag kånkat runt på)

Fattar annars det där med att leva nomadliv.

Anonymous said...

De perfekta rummen brukar i regel kännetecknas av att dom behöver relativt få möbler för att komma till sin fulla rätt.

Ett av de absolut läckraste rum jag har upplevt hade två vita korgstolar, en dito matta, och en hisnande utsikt över Riddarfjärden. Där var jag mer än gärna kattvakt.