Tuesday, December 28, 2010

Tur att ni har oljepengar norrmän

Powered by FeedBurner

Med illa dold avundsjuka ser Skandinaviens polacker, det vill säga svenskar på hur norrmännen hinkar upp sin olja, och någonstans önskar vi alla att den en gång skulle ta slut så att vi återigen fick spela rollen som storebror och föredöme åt vårt broderfolk i väster.

Dessvärre tycks framgångssagan  fortsätta och med välfyllda bankkonton kan man kosta på sig att låta oss svenskar komma över och göra de jobb som norrmännen själva anser sig kunna undvara till lycka för vår egen regerings arbetslinje som gärna ses flöda över gränserna.

Emellanåt gör dock grannlandets rikedomar oss till nesa som då de istället för att köpa vårt eminenta stridsflygplan bestämde sig för att dela säng med amerikaner. Det är därför med muntra miner och glada tillrop som vi noterar att affären tycks bli dyrare än vad man först presenterat för skattebetalarna. Arton miljarder blev snabbt till trettio, i och för sig delvis beroende på att man istället för att handla 48 plan bestämt sig för 56. Dock tycks amerikanarna ha saltat räkningen på vägen och norrmännen får därför gräva djupare i fickorna än väntat. Inte för att det berör dem särskilt mycket, man är inte oljeschejker för inte.

Det är ändå en lustig historia av den anledningen att det verkar som om norrmännen hela tiden har varit skeptiska mot jänkarna då de enligt släppta Wikileaksdokument hyst farhågor om att Lockheed Martin inte skulle möta det norska kravet på motköp för beställningen.

Där ser man.
Varför skulle de då från första början trilskas med att inte köpa svenska plan?
Hos oss hade de aldrig behövt vara rädda för att vi inte skulle sköta våra motköp.

De trodde sig alltså redan från början kunna bli lurade av amerikanarna ändå skulle de absolut ha deras plan.
Detta trots att Saabfabriken till och med trimmade planen för deras skull. Och om man betänker att norrmännen mest skall ha planen till att jaga Isländska tjuvfiskare med så var det en stor uppoffring från våran sida.

Men det är uppenbart att det inte lönar sig att kasta pärlor åt svinen. Nu får de stå där med sina amerikatillverkade flygfän. Och det vet väl alla vad amerikansk kvalitet innebär?

Har vi inte sett bilarna kanske?

SvD

No comments: