Monday, December 20, 2010

Knäckebröds-Kalle överklagar

Powered by FeedBurner

Mångmiljonären och arvtagaren till förre ägaren av Wasabrödskoncernen och OLW, Carl Lundström, överklagar nu hovrättsdomen i piratebay-målet till högsta domstolen.
Lundström har genom sin advokat låtit meddela att han varken accepterar den straffrättsliga eller den skadeståndsmässiga domen.

Därmed går ärendet för åtminstone en av de fyra männen bakom The Pirate Bay eventuellt vidare ett varv till.
Lundström dömdes 2009 till ett års fängelse för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen eftersom hans företag Rix Port80 förmedlade tekniska tjänster åt söktjänsten 2005.
Efter överklagan till Svea Hovrätt sänktes domen tidigare i höstas till fyra månaders fängelse för medhjälp till upphovsrättsintrång.
Medhjälpen ansågs ha skett genom att Lundström tillhandahållit datorer och internetuppkoppling gratis samt datorskåp mot ersättning.
Det solidariska skadeståndet höjdes däremot till 46 miljoner kronor.

Det är inte första gången Lundström befinner sig i klammeri med rättvisan då han tidigare dömts för misshandel i samband med ett uppmärksammat slagsmål mellan invandrare och svenskar.

Tidningen Expo som kartlagt Lundström målar upp en solkig bild av en miljonär som åtminstone tidigare uttryckt sympatier för och umgåtts med högerextremister.
Lundström har varit chefredaktör för Framstegspartiets tidning och också stått på deras valsedlar. Han har dessutom skänkt pengar till Nationaldemokraterna samt varit aktiv i den invandrarfientliga rörelsen Folkviljan och massinvandringen.
Nittonhundranittiotvå  blev Lundström medlem i Ny demokrati men sparkades ut redan i mars samma år.

Allt detta har gjort att Lundström blivit något av en fix-stjärna inom högerextremistiska kretsar och det är naturligtvis beklagligt eftersom han för tillfället driver ett principiellt viktigt mål.
Det borde inte vara rimligt att bli dömd för att man lånat ut datorer och internetuppkoppling till ett gäng unga entusiaster som bedriver en söktjänst för musik.

Antagligen finns det goda chanser för Twentieth Century Fox, Mgm och Columbia att verkligen få ut skadestånden från Lundin om han blir slutgiltigt fälld och ur deras synvinkel är samarbetsviljan hos det svenska rättsväsendet närmast total.
De amerikanska storbolagen öppnar därmed för fler fällande domar tillika skadestånd i framtiden.

Det svenska engagemanget för att få fram en lösning som gynnar dessa giganter är uppenbar.
Det finns numera en irriterande beredskap att tillfredsställa amerikaner i alla lägen och det är inte speciellt svårt att förstå Julian Assanges rädsla för att bli utlämnad från Sverige om han någonsin sätter sin fot här.
Man kan dessutom fråga sig, precis som Michael Moore gett uttryck för, om det inte är så att rättsäkerheten i Sverige ställs på undantag när det stora landet i väster kallar?

Eventuellt får vi alltså se ännu en rättegång där det en gång för alla slås fast om det skall rendera fängelsestraff och miljonskadestånd att låna ut datorer och en internetuppkoppling.

Vad beträffar de övriga i målet: Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi och Gottfrid Svartholm Warg så har de tidigare sagt att de aldrig kommer att betala ett öre av skadestånden.
Det hedrar dem tycker jag.

SvD
DN

No comments: