Sunday, January 9, 2011

Dårar i statens tjänst

Powered by FeedBurner

Så har då ännu en amerikansk politiker blivit offer för ett attentatsförsök -  i det här fallet tycks dådet ofrivilligt kunna länkas till Tea-Partyrörelsens egen favorit Sarah Palin som med sin numera berömda hårkorskarta uppmuntrar till allmän revolt mot det rådande systemet. Gärningen beskrivs såsom utförd av en ensam kuf och så är det väl med de flesta gärningsmannaprofilerna? Unga män som grubblar i sin ensamhet utgör tillsammans med någon psykologisk sjukdom en rätt hårdkokt soppa.

Möjligen blir förvåningen stor när det uppdagas att skytten haft en medhjälpare och att man därför som så ofta numera får revidera sin syn på den isolerade galningen.

Tragiken är enorm också när det gäller övriga offer samt deras familjer, något som lätt glöms bort i den uppkommna mediecirkusen, men naturligtvis förtjänar även dessa att omnämnas. Något som också bör tas upp i sammanhanget är varmed den lätthet det går att få tag på ett vapen särskilt i vissa delstater.
Det må ha handlat om en förvirrad individ men varför ger man då mentalt labila tillgång till vapen?

Antagligen sker detta på grund av samma anledning som man i Sverige ger tonårstjejer tillgång till paracetamol. Lobbyn är stark helt enkelt och man gömmer sig bakom ungefär samma krystade förklaringsmodeller. Till syvende och sist är det dock marknadens fel; det kommer nämligen alltid att finnas människor som inte klarar det som andra tar för självklart.

Att det då dessutom finns politiker likt republikanen Jesse kelly som direkt uppmanar sina anhängare att gå ut med ett fulladdat M-16 gevär och skjuta ned motståndarna måste te sig som helt oemotståndligt för någon med tillräckligt mjuk hjärna.

I allmänhetens intresse sker nu också en grundligare inventering av gärningsmannen. Man har snabbt kunnat konstatera att han haft en del obskyr litteratur hemma i bokhyllan, men även flera av klassikerna, så allt man kan säga är väl att det handlar om en ovanligt beläst dåre. Särskilt i yttrandefrihetens USA bör man ha rätt att läsa vad man vill även om det handlar om Mein Kampf och annat trams.

Risken i och med att sådant här händer är dock att det kan blir svårare att få ha sina böjelser och begär för sig själv. I ett roligt Simpsons avsnitt lånar Bart en bok på biblioteket och man ser hur boken skannas in och därefter hur informationen går direkt via en ledning till något slags kontrollorgan varvid stor aktivitet bryter ut. Och då kan man ställa sig den kusliga frågan om det inte är så att Säpo eller någon annan organisation snart går direkt in på bibliotekens lånelistor för att kolla vilka som lånat boken "Den lille hemkemisten" eller något annat misstänkt?
Det kan de väl i och för sig göra redan nu men i framtiden kanske allt du gör registreras centralt, precis som i Simpsons.
Och det vet väl alla att Säpo läcker som ett såll till amerikanarna.


Vi skall inte heller glömma bort att vi numera är medborgare i ett land där det fria ordet ljudlöst packat sin väska och flytt sin kos utan att se sig över axeln.
Ett land där du inte längre kan gömma dig bakom ett journalistiskt tysthetslöfte därför för att källskyddet är borta i och med att allt du säger och skriver har rätt att avlyssnas.

Så alltså.
Med fler dårar, terrorister och skojfriska politiker måste man ytterligare skärpa lagstiftningen, kontrollera och snoka.
Allt detta sker från statligt håll, numera genom internationellt samarbete. USAs olycka har visat sig vara vår.
Den fjäril som fladdrar med vingarna i staterna kan riva upp en orkan hos oss om nu kaosteori är applicerbart på det hela. Det går dock inte att komma i från tanken på att det bakom det hela rumsterar mörkare krafter som faktiskt vill kontrollera medborgarna och i de kretsarna är varje attentat eller terroristattack ett välsignat tecken från skyn.
Det ger nämligen ytterligare möjligheter för dem att pracka på de rädda medborgarna sitt beskydd.

Frågan är hur långt vi är villiga att låta oss drivas?
Med en ny propagandaminister som är så slipad som Schlingmann kan det nog gå ganska långt, för i Sverige går allt att lindas in i sockervadd. Annars hade vi knappast haft den regering vi har.

Det är bara att beklaga.

SvD
DN
GP
Dagen

4 comments:

Tiny said...

"Hårkors" - inte "hålkors"

pontus said...

Du verkar ju hyggligt förvirrad själv och med politisk uppfattning i linje med mördarens.

Erika said...

Tack för påpekandet om hårkors, är inte så insatt när det gäller vapen.

Paladin said...

Mördaren var en socialist. Läste Marx, hatade USA, brände flaggor, och ansåg att marknaden var ond. Politiskt vänsterextrem enligt gamla klasskamrater.

Inte för att jag vill dra alla röda över en kam på grund av detta. Det finns onda människor i alla läger.