Monday, January 10, 2011

Feg idé

Powered by FeedBurner

Sveriges television har hittat på en ny programidé som går ut på att man tar ett antal byrackor från en hundgård och sedan låter dessa omfamnas av, får man anta, värme och kärlek hos några tävlingssugna familjer. Själva tävlingsidén ter sig ganska oklar men man får anta att det klarnar vad tiden lider. Poängen verkar dock vara att hundarna efter förbrukningstid skickas tillbaks till där de kom ifrån.

Verkar som ett program helt i tidens anda.

Det blir som bekant svårare och svårare att roa en kräsen tv-publik och själva upplägget verkar tillfredsställa alla de grundläggande primala behoven.

Först annonserar man ut en programidé som definitivt väcker uppmärksamhet och reaktioner. Ni kommer väl i håg hur tongångarna var när det första Robinssonprogrammet skulle sändas? I media handlade om vuxenmobbning och deltagare som tog sitt eget liv - och vad hände? Det blev en storartad succé som fortfarande rullar på.

Man använder sig av hundar - inte katter eller några andra i rangordning fallande fyrfotingar eller fjäderfän. Medvetet siktar man in sig på det egna hemmets bästa vän och använder sig av det mest trendiga då diverse djurpratare och hunduppfostrare redan krattat manegen.

Därefter ser man till att reta upp några veterinärer varav en och annan säkert är betald av SVT just för att väcka uppståndelse i media. Tänk Robinson.

Snyftarna står därmed som spön i backen och är det något som ackumulerar tittare så är det just den gruppen. Sedan har man också träffsäkert prickat in den storögda publik som är av den karaktären att de gärna stannar till för att titta på en trafikolycka - det vill säga de som förväntar sig lite skönt lidande i någon form.

Vad finns det att klaga på?

Sveriges television ger bara människor vad människor innerst inne vill ha.

Ändå är det fegt.
Man borde ha tagit ännu ett steg.

Tänk dig cancersjuk människa som under en vecka luras att tro att hon får fortsatt sjukersättning trots att hon egentligen är utförsäkrad.
Där hon under den veckan pysslas om och invaggas i säkerhet för att när tiden är slut kastas ut i regeringens stupstock. Inte ett öga kommer kommer att vara torrt - garanterat.

Eller ta sex hemlösa tiggarbarn från Rumänien.
Ge dem ett hem under en vecka med familjer som sköter om dem ger dem mat och låter dem ty sig. Ha olika roliga tävlingsmoment som till exempel vilken familj som kan handla mest kläder på en dag. Eller vilken familj som berättar bästa godnattsagan.
Sedan efter en vecka tar man i från dem allt och lämnar dem på gatan där de hittades och då kan man fortsätta filma med dold kamera och  zooma in på tårarna så att tittarna får se och kanske själva känner sig lite ledsna på det där bra sättet som man vet går över.

Det finns en helt ny marknad för dokusåpor som SVT bara gläntar på.
I framtiden kommer (kräver) vi att triggas mer och mer för att verkligheten är sådan.
Det är SVT:s ansvar att se till de behoven och presentera de programidéer som vi önskar.

Tack Sveriges television.
Nu får vi bara hoppas att modigare tv-kanaler tar över staffettpinnen.

SvD
DN

No comments: