Monday, January 17, 2011

Jimmie och Kungen

Powered by FeedBurner

De båda moderaterna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt toppar listan över Sveriges viktigaste opinionsbildare - konstigt vore väl annars kan man tycka. Ändå är det inte så självklart som det kan synas på papperet. Det går lugnt att anta att de verkligt inflytelserika människorna är de som står bakom fenomenet Borg och Reinfeldt. De som inte syns och inte hörs.

Jag skulle utan vidare påstå att Per Schlingmann är mer inflytelserik än både Borg och Reinfeldt.
Han är nämligen mannen bakom det PR-mässiga ingenjörsarbete som banat väg för "De nya moderaterna". Vidare finns alla dessa tankesmedjor som främst sponsras av näringslivet varav somliga numera har som huvuduppgift att infiltrera och på så sätt torpedera Socialdemokraterna.

Den i offentligheten mest inflytelserika personen är inte heller Borg eller Reinfeldt utan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det går inte att komma ifrån att han påverkar befolkningen på ett mer direkt sätt än de bägge moderatledarna. Det räcker med att Åkesson skriver ett inlägg eller framför något vid en debatt, medverkar i en tv-soffa, eller något annat så lyssnar folk. Ingen bryr sig om vad Borg eller Reinfeldt säger så länge det inte handlar om skattesänkningar. Moderaterna anklagar ofta SD för att vara ett enfrågeparti; men i befolkningens ögon är det precis vad moderaterna är.

Varken finare eller bättre.

Att kungen, efter att det offentligt framkommit att han ville rymma till en söderhavs-ö med Camilla Henemark, nu stiger i rankningen är lite komiskt. Vår kung är fortfarande Tjabo med svenska folket och förlåts alltid vare sig det handlar om stekta sparvar eller kaffeflickor.

Andra politiker samt kronprinsessan Victoria tycks befinna sig i fallande skala. I Victorias fall kan det vara förståeligt med tanke på att bröllopet nu är överståndet. Att också Maria Wetterstrand hamnat i skymundan beror säkert på hennes lägre profil och ett kommande språkrörsbyte.

Jag vet inte ens om det kan kallas för smickrande att befinna sig i toppen av en sådan här undersökning med tanke på klientelet man frotterar sig med där, men dessa undersökningar fungerar som en rätt bra termometer rakt mellan skinkorna på samhällsklimatet.

Så njut ni som är där.
Troligtvis kommer Jimmie Åkesson att finnas där tillsammans med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt för överskådlig tid.

Åtminstone som framtiden ter sig nu.

SvD

No comments: