Tuesday, February 15, 2011

Nja..

Powered by FeedBurner

Har just ögnat igenom sossarnas senaste manifest och nog känns det lite som om det bidde en tumme.
Självkritik i all ära, och tack gode Gud i höjden för att man inte föll ned i det liberala hålet som Mona tyckte man skulle göra. Det känns som man svänger något till vänster och om man lyssnar till kritiken från alla högerspöken verkar det i alla fall som om man gjort något rätt.

Högervindarna har liksom ätit sig in i partiet och många har nog varit oroliga för att det skulle kunna ske någon form av inre maktövertagande där man helt tog avstånd från de gamla idealen till förmån för den nya tidens omhuldade rövarkapitalism.

Nu blev det tydligen inte så utan det är mer som om man backat tillbaks till 1982 för att rekognosera  samt hämta krafterna en aning. Det är absolut inget fel med det, bakåtblickar kan vara nyttiga för ett parti som så satts i gungnig genom åren. Egentligen skulle man blicka ännu längre tillbaks som till tjugotalet då högermänniskor beväpnade sig av rädsla för de nya progressiva krafterna som hotade deras utsugning av människor. På den tiden cyklade Gunnar Sträng runt bland stugorna för att värva medlemmar och moralen var frustande av nytänkande om ett rättvist förhållningsätt till landets samtliga medborgare.

Man kan säga att socialdemokratin vid den tidpunkten formade det Sverige som blev känt över hela världen som föregångsland, ett Sverige som vi nu alltså släppt rakt i händerna på högern.
Hjalmar Branting måste rotera i sin grav, antagligen Sandler också..

Det var när Socialdemokraterna tappade den motivationen och urkraften och istället blev däst och såsigt som den nya högern passade på att snyta väljarna mitt framför näsan på dem.
Detta är något som också antyds i utredningen och det är bra nog.

Nu gäller det att ta upp det man tappade för så länge sedan och börja om på nytt.
Det handlar om visioner och förmågan att engagera, man har varit alldeles för otydliga och inte minst släpphänta. Moderaterna har vunnit på walk over då man inte kunnat utmana och mobilisera. I stället har man med stora ögon stått och sett på hur landet förändrats till någon av Fredrik Reinfeldts våtaste drömmar.

Socialdemokraterna kommer att få problem även i framtiden.
Propagandisterna från motståndarsidan har lärt sig att använda alla forum.
Redan nu kan man se hur högeranhängare sitter och tjatar på nätet om de antydningar till skattehöjningar som sossarna lagt fram i rapporten. Just detta är deras vapen och överallt förs det negativa och gammalmodiga med socialdemokratin fram.
Det går inte nog att underskatta den sortens negativa "varumärkes" förstöring.

Många, många röstade på Moderaterna tack vare att de läst negativa omdömen på nätet om Socialdemokraterna. Bara den hatkampanj som fördes mot Mona Sahlin blev nästan en kult i olika forum. Man skall heller inte glömma kampanjen mot Göran Persson i det förrförra valet.
Minns hur han framställdes som en fet och dryg godsägare.
Det är mycket målinriktade kampanjer som förs och det är knappast någon hemlighet att det ofta är ungmoderater som ligger bakom och bakom dem ligger troligtvis Moderaternas propagandaavdelning.

Det är mycket märkligt att inte Socialdemokraterna har förstått hur slagkraftig den är som kontrollerar nätets alla forum. Det är en makt som störtar både partier och partiledare, beviset för det har vi sett i två val nu.

Jag skämtar inte när jag påstår att den frågan är en av de absolut viktigaste för partiet i framtiden.
Det är där det moderna folkrörelsesverige håller till och det är inte smickrande för Socialdemokraterna att man är så avskilda från det medan Sverigedemokrater och Moderater håller hov.

Vad man kan konstatera är att den som lyckas snacka mest skit och förtala sin motståndare på bästa sätt nästan alltid vinner på knockout. Detta är helt enkelt något man måste ta med i beräkningarna om man vill bli ett statsbärande parti.

Den nya partiledaren måste vare en exeptionellt stark människa.
Han eller hon kommer att få stå ut med att man snokar igenom minsta lilla misstag från barndomen och framåt. Dessutom kommer det att föras förtalskampanjer. Allt som sägs kommer att vridas och vändas på så att det framställs som negativt.

Vem som än tar över Socialdemokraterna förtjänar all respekt och det är bara att hoppas att man nu äntligen förstått hur viktigt det är att vara ett alternativ till alliansen, att man har den inre glöden att gå sin egen väg och faktiskt lysa upp i det mörker som omgett oss i två mandatperioder.

Många finns det som behöver tröst och hopp nu, det handlar om de som kommit i kläm i skattesänkningarnas spår. Vi vet alla vilka de är och det verkar som om Socialdemokraterna också förstått att något måste göras så fort som möjligt om de kommer till makten.
Tyvärr är inte det något bra argument för en valseger, inte många är i dagens läge redo att lägga skattepengar på människor som framställts som oduglingar, återigen av Moderaternas propagandaavdelning.

Det kommer att behövas mängder av pedagogik för att återigen få människor att förstå varför vi bör ta hand om varandra och allt detta kommer naturligtvis att sablas ned.
En tuff uppgift, men samtidigt en utmaning.

Jag säger bara lycka till.
Skapa nu en egen framtid och snegla aldrig mer på Alliansens framgångar.
Det är åt vänster som framtiden ligger, där finns fortfarande obruten mark.
Som jag ser det står vi inför två val som i framtiden får olika konsekvenser.
Antingen kommer man att fortsätta på den nuvarande vägen.
Ett samhälle där den starke står över den svage och där empati och omtanke är något man skrattar åt. Då lever vi i ett land där vi gett upp all anständighet, jag ser bara mörker där.

Eller också reser vi oss upp och säger NEJ till utnyttjandet av de svaga.
Vi bygger ett samhälle där alla får delta och där ingens ord väger mer än någons annan bara för att det finns pengar.
Ett samhälle där vi månar om varandra, där ingen drivs till fattigdom och där högern ses för vad de egentligen är.

Lyfter man på en sten kommer det fram gråsuggor.
Dessa kryp trivs bara på mörka och fuktiga platser.
Socialdemokratins främsta uppgift blir att lyfta på stenen och åter släppa in ljuset så att alla dessa mörkerkryp skingrar sig.

SvD
DN4 comments:

Anonymous said...

Nja.

Om man kollar lite mer noga på historien så har socialdemokratin byggt sina framgångar på att sitta i Wallenbergarnas ficka och slänga ner tillräckligt stora smulor från överflödet för att skapa illusionen av ett växande välstånd. Någonstans på vägen släppte man helt det här med smulorna och lutade sig tillbaka och blev riktigt bundis med makten, vi kan datera den punkten i historien till sent 70-tal/tidigt 80-tal.

Men det var en illusion, i själva verket tjänade partiet under alla år de ekonomiska makthavarna i utbyte mot egna förmåner. Det förstamajtalades och sjöngs upp-till-kamp, men kampen hade upphört femtio år tidigare med Branting.

Jag har sagt det tidigare och upprepar: partiet är oåterkalleligen korrupt och låter sig inte restaureras, det måste sprängas och någonting nytt kan möjligen uppstå ur spillrorna och vi kan vara rörande överens om att ingen av betonghäckarna har någon roll att spela i det som ska komma.

Tack och lov.

Förutsättningarna för någonting nytt ramlar på plats med en rasande fart, snart har borgarna lyckats bomba oss tillbaka till sekelskiftet. Ur detta kommer en reaktion, men den kommer ha mycket litet med dagens sossar att göra.

Anonymous said...

Sverigedemokraterna har iallafall en trovärdig samtidsskildring och en rimlig framtidsvision.

Före detta arbetarpartiet (S) är det lite svårare att förstå. Jag tror de vill byta kön, religion och värderingar på samtliga vuxna och barn i vårt avlånga land. Hur det ska gå till vet man inte, men det kommer kosta miljarrder.

/grrranelid

Anonymous said...

För övrigt tycker jag det var lite taskigt mot gråsuggorna, det är rätt sympatiska kryp som inte gör någon förnär och faktiskt producerar prima jord av gammalt trä och växtdelar.

Alltså betydligt nyttigare än de du egentligen avsåg.

Erika said...

Jo visst, det kan hända att gråsuggor är nyttiga. Det var mest liknelsen mellan kryp som dväljs i mörker jag var ute efter, men om man ser Sverige som en gammal stock så producerar moderaterna prima avfall de också.