Tuesday, February 22, 2011

Undrar hur mycket Reinfeldt betalar för elen i Sagerska palatset

Powered by FeedBurner

Enligt Fredrik Reinfeldt är det varken avregleringen eller politikernas fel att elpriserna är så dyra.
Nej, enligt Fredrik beror det på att vi har haft ett så onormalt väder.

Vi råkar nämligen ha haft vinter.

Fredrik begriper inte alls hur det har kunnat bli is på vägarna och snö i trädgården för så har det inte varit förut; det är för honom ett helt nytt fenomen och hur man än vrider och vänder på saken så är det i alla fall inget som han är ansvarig för.

Vinter är för honom något lika onormalt som Socialdemokrater i regeringsställning och så är det med den saken.
Det är bara för elkunderna att bita i hop alltmedan elföretagen gör sina miljardvinster.

Under tiden kan vi alltid tilläggsisolera och byta glödlampor.
Det tycker i alla fall Maud Olofsson är en bra lösning på hela problemet.
Själv är hon som bekant lika flitig och förutseende som en bäver, så hon madrasserade varenda innervägg i sitt lilla kryp in redan under elkrisen på sjuttiotalet.

Till skillnad mot Fredrik ställer sig inte Maud som ett frågetecken när man säger "vinter", men det är klart hon är äldre och kommer antagligen från en mindre skyddad miljö än allas vår statsminister.

Man kan om man är lagd åt det hållet, ägna en stund åt att fundera på hur det är möjligt att elpriset, efter att EU 1995 tvingade Ingvar Karlsson att släppa lös elproduktionen, kunnat stiga med 300% ?

Enkelt.

För numera är det så,  med privata aktörer på marknaden, att man inte fyller vattenmagasinen för vintern som man gjorde förr, utan man tömmer , producerar, och säljer till utlandet.

Man tjänar helt enkelt pengar.

Därefter gör de privata elbolagen ännu mer slantar genom att höja priset för oss svenska kunder under vintern därför att vattenmagasinen är tomma. Och hur skulle de väl kunna vara något annat? Där har elbolagen helt rätt.

Tänk vad bra det är med privatiseringar, det fungerar alltid till förmån för slutanvändaren, kunden, du och jag.

Samtidigt står Reinfeldt flinande och kallar vanlig svensk vinter för något "onormalt".

Som ett stort barn ler han lyckligt när han ser hur hans rövarkapitalism fungerar rent praktiskt och hur ogenerat hans kompisar i storföretagen rånar oss.

Han dumförklarar en hel nation genom att ständigt framhäva avregleringarnas positiva effekt när allt vi ser är hur saker blir dyrare, hur vi får sämre service och hur företagen skor sig.

Grattis alla som röstade på en utsugarregering.
Hoppas ni fick vad ni ville.

Frågan återstår dock.
Hur mycket betalar egentligen Fredrik Reinfeldt för elenSagerska palatset?

SvD
DN3 comments:

Peter Madison said...

Att Reinfeldt är en aning svagbegåvad och inte är medveten om att Sverige har ett klimat där vinter ingår kan jag leva med. En (1) människa som utmärker sig som idiot får man kanske räkna med.

Men när halva befolkningen röstar på denne självutnämnde landsfader, då blir jag riktigt rädd, trött och bekymrad. Det finns två slutsatser att dra och det är att de VILL ha högre elräkning, högre arbetslöshet, större klyftor. Eller så är flertalet av alliansröstarna helt enkelt lurade, vilket jag tror att de är, och således kommer valresultatet 2014 se annorlunda ut...

Erika said...

Det kanske i själva verket är så att människor i Sverige v i l l bli lurade?

Peter Madison said...

aj, då är vi ett folk bestående av sadomasochister då. Huh...