Tuesday, July 5, 2011

Ohly levererar

Powered by FeedBurner

Äntligen stod Ohly i predikstolen, och det var faktiskt inget dåligt budskap han levererade till den klunga av får man förmoda, ivriga entusiaster som samlats framför honom förutom tv-publiken.

Emedan Reinfeldt tidigare gett förvirringen ett ansikte dels genom att beskriva "Afrika som en hårt drabbad nation" och sedan medelst klärvoajans skådat in i framtiden där han utan vidare höjer svenskens genomsnittsålder med 15-25 år verkade Ohly klar och koncis i sina tankar.

Där Reinfeldt försöker sig på att hålla ett landsfaderligt tal till nationen men mest framstår som
den där lätt senile farbrorn som alltid ställer sig upp fast ingen vill det på kalas, brinner Ohly likt en biblisk buske med sin aldrig sinande energi. Den mannen har alltid ett leende på läpparna och möjligen är det till hans nackdel att han ständigt ser lika välmående ut som en katt vilken precis slickat rent den sista grädden ur skålen.

Att mer än hälften av partdistrikten vill byta ut Ohly verkar inte vara något som bekymrar Ohly själv. Som för att få tyst på kritikerna ger han sitt möjligen mest engagerade tal på åratal.
Ingen annan svensk politiker kan agitera som vänsterledaren, det är ett faktum.

I sitt tal täckte han in allt från den orättvisa behandlingen av sjuka, privatiseringar och Ship to Gaza; det var nästan så att han tog i så att han sprack i bland men sannerligen att där finns många orättvisor som behöver vädras och komma fram för dissekering.
Finns det till exempel någon som tror att vården inte kommer att vara privat i framtiden?
När du blir gammal gör du bäst i att ha en privat vårdförsäkring för hur det här med högern kommer att sluta vet vi.

Endast Ohly beskriver så agitatoriskt hur riskkapitalbolag gör vinster på svensk vård. Vinster som snabbt försvinner utomlands motsvarande ungefär 10 000 sjuksköterskor.
Ingen annan representant för något parti utom möjligen Juholt kan på ett så precist och överskådligt sätt berätta hur Sverige ser ut idag och hur det kommer att se ut i morgon och dessutom tala sanning.

Ohly må som de flesta gamla kommunister ha försett sig med vissa privilegier som miljonvilla i ett fint område och en hyfsad inkomst men bara för det behöver man inte svika sina gamla ideal.

Sanning är ändå alltid sanning; de som tycker att vänsterpartiledaren skall hålla tyst för den sakens skull kanske hellre vill att en fattig uteliggare från stan skall driva partiet framåt?

Jag tycker att det är förmågan att lyfta fram orättvisorna som är det avgörande och där är Ohly svårslagen. Såg en kort intervjusnutt med mannen som förväntas bli Ohlys efterträdare
Han verkade inte så imponerande, talade om att driva gröna frågor.

Finns det inte redan ett parti just för gröna frågor?
Vänstern skall först och främst vara ett parti som behandlar orättvisorna i samhället.
Annars blir det något annat.

SvD
DN
Expressen
GP
Dagen

1 comment:

Anonymous said...

Vänstern ska vara en obehaglig pinne i rumpan på sossarna, detta har dom inte lyckats överdrivet bra med under de senaste 30 åren annat än med enstaka föredömliga undantag:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2005/06&bet=Sf310

Det hade dock varit trevligt att se (v) ställa ultimatum gentemot sossarna och inte bara sitta som gisslan och gläfsa.