Thursday, October 6, 2011

Inga ligister i våran tunnelbana

Powered by FeedBurner

Ett tolvårigt ligistämne blir något så när manhandlat av säkerhetsvakter på grund av att han sägs ha hoppat mellan tunnelbanevagnar.

Flinka ungdomar samt annat löst folk utrustade med mobilkameror registrerar förloppet som bland annat inbegiper diverse okvädningsord uttalade i stark affektion samt arm och benpåläggning.

Det hela hamnar så småningom på youtube och tidningsredaktionerna samt hos någon mjukskallad moderat med auktoritet som förfasar sig över det utspelade.

Och nu får inte vakterna jobba.

Vad skall man säga om det hela?
Väktarna följde sitt kall och arbetslinje och i denna ingår bland mycket annat att tillrättavisa ghettoungar som lever rövare.

 Hur skulle det annars se ut?

Det får inte vara som inom kriminalvården där kriminella tillåts att härja och mörda på grund av för lite personal och bristfällig utbildning.

Sånt där kan de hålla på med därinne.

Här ute skall vi ha ordning och reda.
Här finns vi.

En allt igenom fördömlig insats av dessa väktare som blev filmade och tråkades utan att bli helt oresonabla.

DN
DN
SvD2 comments:

Anonymous said...

det är ju en väldigt brutal situation som uppstått i pressen kring detta, ofta uttryckt av människor som själva inte varit i liknande situationer.

Man måste förstå situationen på följande sätt;

De två väktarna är enormt pressade av en grupp väldigt provocerande ungdomar långt äldre och starkare än den lilla krabaten de har handfängslat.

Vi vet, jag minns själv hur det var, att de flesta ungdomar bär kniv, ett vapen som är minst lika farligt som ett handeldvapen, och betydligt mer effektivt, även om man inte är fysiskt stark. De kan med andra ord - rent teoretiskt - döda vakterna på någon sekund om de är oförsiktiga. Det skulle inte vara första gången det skedde i Stockholm.

Tonåringar, några av dem lika långa som väktarna, har inte samma impulskontroll eller uppfattningsförmåga som vuxna, vilket gör att situationen potentiellt är extremt farlig för väktarna. Inte bara otäck utan direkt livshotande. Detta är den mentala situationen de är tvungna att hantera.

Skulle någon av ungdomarna som omringade de två väktarna anfalla hade de inte kunnat försvara sig med den lilla killen stående, och det var lättast att kontrollera honom nere på marken, samtidigt som de två väktarna behövde skingra gruppen.

Det är en svår konst som även mästare i stridskonst inte helt enkelt klarar av, att hantera så många angripare. Att se det hela som en liten enkel konfrontation är ett misstag, man MÅSTE visa aggression för att bryta de unga anfallarnas energi, så arbetar även polisen, fast med större finess och mindre synlig brutalitet; varje sådant möte kan leda till en knivattack som resulterar i permanenta och förödande skador eller dödsfall för den som attackerats.

Denna skräck är något dessa två vakter måste hantera, därför är det i mina ögon helt förståeligt att de måste tvinga ned honom på marken.

Det är också denna typ av otränade vakter vi har när vi accepterar att polisen (samhället) lejer ut bevakning av allmänna platser, och då måste vi acceptera att de hanterar hemska provokationer på detta sätt. Vill vi ha en humanare behandling av unga kriminella får vi ha patrullerande poliser på dessa platser som har större träning i att hantera tonårsgäng.

Hade ungdomarna lugnat sig och låtit väktarna vara hade den lille inte blivit behandlad så illa eller brutalt, det är uppenbart. De började till och med släppa greppet om honom innan de andra gav sig på väktarna igen. Jag förstår inte hur man inte kan se detta. Människor är inte robotar. De flesta andra vanliga skrivbordsmänniskor hade börjat gråta och sprungit iväg i en liknande situation.

Anonymous said...

En annan anonymous :-)

jag tycker inte alls vakterna såg otränade ut, snarare motsatsen. Att grabben blev nedlagd ... jag tyckte jag såg att vakten lättade på trycket och då började killen försöka sparka. Då åkte han i backen. Det är rätt mycket att hålla ögonen på i filmen.

Men annars ja, man kan inte veta vad man har att göra med och idag är man dum om man vänder ryggen till och inte är bereddd.