Wednesday, November 16, 2011

Naken Aliaa Magda Elmahdy... samt lite Rammstein

Powered by FeedBurner

Den kulturella världen rör på sig och därför har vi begåvats med så skilda fenomen som en egyptisk 20-årig bloggerska som viker ut sig samt en ny video med Rammstein regisserad av vår egen Jonas Åkerlund.

Först kan nämnas Aliaa Magda Elmahdy som startat en egen revolution som hon helt enkelt kallar för "nakenhetsrevolutionen". På sin blogg " frihetskämpes dagbok" har hon från att ha haft ett par hundra besökare nu peakat runt någon miljon. Så kan det gå när man lägger ut nakenfoton på sig själv i det konservativa Egypten.

Enligt den egyptiska tidningen al-Masry al Yaoum har 20-åringen polisanmälts och okvädningsorden haglar över den stackars bloggerskan på ett sätt som närmar sig Juholtstatus.

En besökare på bloggen skrev:
"Det är inte frihet det du gör. Det är en djurisk handling. Ditt värde som människa har sjunkit så lågt så att du är mindre värd en ett djur".
Men hon har också fått mycket stöd - då främst från de som deltog i upproret mot Mubarak.

Aliaa Magda Elmahdy beskriver sig själv som "ateist, feminist, vegetarian och liberal i nämnd ordning och så till vida är hon väl som vilken moderat som helst. Detta fungerar dock dåligt i den strikt religiösa tillvaro som hon befinner sig i.

Hon skriver på sin blogg: "Döm nakenmodeller som jobbade på konstakademin fram till början av 70-talet. Göm alla konstböcker, förstör nakna statyer innan ni klär av er. Titta på er själva i spegeln och bränn era kroppar som ni föraktar för att befria er från sexkomplexet innan ni attackerar mig med era rasistiska påhopp och innan ni fråntar mig rätten till åsiktsfriheten".

En frisk fläkt är hon onekligen - detta anser nog inte minst alla de liberaliserade snuskgubbar som aldrig sett en naken egyptisk jänta förut....eller?

Så till den andra stora händelsen som om än helt väsensskild icke desto mindre har med Aliaa Magda Elmahdy att göra.
För finns det egentligen någon grupp som gått så långt med sökandet i sitt fria uttrycksätt och konstnärsskap som den tyska supergruppen Rammstein?

Nu har de med hjälp av svensken Jonas Åkerlund gett sig på gamla surfartraditioner med alla tillbehör, fast i en osedvanligt skruvad version då..
Bäva månde alla gamla Beach boy fans.

Det här är för er!


DN
DN
SvD
SvD

3 comments:

jeppen said...

Så modig! Hoppas hon klarar sig.

Erika said...

Jo, hon är helt otroligt modig.
Hon sätter liksom allt på ett enda kort.
Å ena sidan applåderas hon av det progressiva Egypten, å andra sidan kan det hela slå bakut då det också finns starkt konservativa krafter. Ingen vet egentligen någonting med Egypten. Men om fel människor tar makten lever hon riktigt farligt.

Anonymous said...

Najs