Wednesday, November 23, 2011

Nu skakar moderatrumpor i en yster boga-boga dans

Powered by FeedBurnerBlaskan Financial Times har utsett Anders Borg till häxmästare och med ens skakar varenda Ny Moderat i Sveriges storstadsdjungler på rumporna i en yster boga-boga dans tillägnad den starke medicinmannen som man ju också kan kalla en häxmästare för.

Lustigt egentligen hur folk blir till sig i byxorna bara för att en utländsk tidning har fått för sig att prisa Anders Borg. Vilka representerar egentligen Financial times? Är det måhända de svenska fas3 arbetarna, eller kanske de sjukskrivna, de gamla, eller de ungdomsarbetslösa?

Jag läser moderata bloggar där man helt okritiskt ger sig hän åt idoldyrkan  på alla upptänkliga sätt. Så här skriver exempelvis Kent Persson från Örebro som jobbar som kommunalråd när han inte bloggar:

"Bästa Borg
Anders Borg har utnämns till Europas bästa finansminister. Kul och hedrande för honom personligen såklart, men det är också ett mycket gott betyg till Fredrik Reinfeldt och hela regeringen. De nya moderaterna har gång på gång bevisat att vi är ett parti som förnyat oss och som kan bära ansvar. Det råder inget tvivel om vilket parti och vilken finansministerkandidat som bär det högsta förtroendet att sköta Sveriges ekonomi."


Hur propagandistiska kan moderaterna egentligen bli?

För det första...det är en tidning, en jäva blaska som utsett Borg till bäst, inte Gud fader.
För det andra, det råder visst det tvivel om vilket parti och vilken finansministerkandidat som bär det högsta förtroendet att sköta Sveriges ekonomi. Det råder en hel massa tvivel om det.

Bara för att någon utländsk motsvarighet till Dagens industri tycker att Borg sköter sig på ett förtjänstfullt sätt i linje med vad deras läsare förväntas tycka, så innebär inte det att sanningen är den som Kent Persson, kommunalråd i Örebro när han inte bloggar eller ägnar sig åt hjältedyrkan, ansett sig få det bekräftad och brinner för att vidareförmedla.

Det är i och för sig inte särskilt märkligt att de Nya Moderaterna, som gärna drar sig undan från alla situationer som kan solka deras aura gärna, brister ut i propagandistiska hurrarop när tillfälle ges.

Annars kan man tycka att det är rätt förnedrande att recensera ett helt lands politik på vad en utländsk blaska tycker.

För att ta en jämförelse på hur det går när tidningar får vara med och bestämma kan nämnas utnämnandet av Årets bil i Europa. En av bilårets stora mediahändelser där 59 motorjournalister från 23 europeiska länder utser den bästa bilen.

Titta på listan och räkna sedan ut i hur många fall som journalisterna hade rätt, och här handlar det ändå inte bara om en tidning som i fallet med FT.

Var det verkligen de bästa och mest nydanande bilarna för varje år som valdes?
Eller var det inte i de flesta fallen kassa rosthögar som steg upp som en sol och föll ned som en pannkaka?

Allt beror på perspektiv.


2 comments:

Anonymous said...

Ville bara säga att du skriver väldigt bra och underhållande, inte ofta man ser en blogg med så bra språkbruk.

Sen att kritiken i sig som du framför andas en hel del "surt sa räven" är en annan sak ; )

Erika said...

Tack! Annars ser jag mig mest som ett resultat av den där skolan man skäller så efter. Jag är en analfabet som trevar mig fram i tillvaron, ibland hittar jag rätt bland tangenterna.
Och ungefär som kungen vänder jag blad när det blir helt galet.