Thursday, December 29, 2011

Varför inte Reinfeldtare

Powered by FeedBurner

Det är dags igen för några nya ord och enligt uppgift är det Språkrådet som har haft den grannlaga uppgiften att sammanställa listan. Språkrådet som inte säger mig egentligen någonting, men efter googlande kommer jag fram till att:

"Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan. Vi är en del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen."

"Språkrådet inrättades 2006 som ett resultat av en sammanslagning av Svenska språknämnden, Sverigefinska språknämnden och Klarspråksgruppen i Regeringskansliet. Dessutom flyttades arbetet med lexikon för minoritetsspråk (Lexin) hit, och verksamhet för romska och det svenska teckenspråket infördes. Den nya organisationen bildade en ny avdelning med namnet Språkrådet i den omorganiserade myndigheten Institutet för språk och folkminnen."

Jaha...

Tydligen har man runt tjugo anställda och vad de pysslar med hela dagarna kan vara lite svårt för mig som novis att fatta. Möjligen är det inte den första yrkesgruppen man skulle sakna om det stora asteroidnedslaget inträffade så att det blev en total brist på människor till samhällsviktiga instanser. Asteroidnedslag? Jo det kommer att hända, kalla mig gärna "foliehatt", vilket föresten är ett av de nya ord som Språkrådet satt upp på sin lista.

Somliga ord har man läst eller hört i något sammanhang andra är för mig helt nya och en del verkar helt och hållet vara konstruerade av illvilliga Moderater.

Jag som alltid säger vad jag tycker skulle kunna bli anklagad för "attitydinkontinens" vilket ju inte låter särskilt trevligt om man kopplar i hop det med den ursprungliga betydelsen.

Kan föresten tänka mig Reinfeldt anklaga Åkesson för att lida av åkomman. Bara någon i hans stab, kanske språkrådet självt informerar honom om att det finns tillgängligt i verktygsboxen. Annars får det vänta tills Camilla Läckberg använt ordet i någon av sina romaner så att han blir informerad den vägen.

"Lunchdiscon" är väl inte heller direkt något som de ryska lokalvårdarna håller på med - låter som något konstruerat för att den nya medelklassen skall få släppa ut lite överskottsenergi på lunchrasterna.
Sätt en toalettborste i näven på dem och visa på en nedpissad WC istället. 

Att "lyssna in" låter väldigt Reinfeldskt men är ett centerpartistiskt uttryck som kommit att användas för att först ha en egen åsikt sedan lyssna in vad moderpartiet (Moderaterna) säger och sedan göra som de vill. De som har utvecklat konsten längst är Kristdemokraterna som drivit det till självutplåning.

Så har vi då de här riktiga triumfkorten för propagandaministern och hans medarbetare representerade i olika underorgan (tankesmedjor, bloggar, communityn).

Man har lyckats etablera uttrycket "Juholtare" för att på så vis ge föraktet ett namn som folket kan ta till sitt hjärta. En Juholtare är alltså någon som först säger något för att sedan ta tillbaks det. Så säger språkrådet med ca tjugo anställda och då måste det vara så.

Jag trodde annars att det nya ordet som egentligen är ett uttryck snarare betydde någon som var en skojare i största allmänhet och som dessutom representerar ett ruttet system (socialismen) för det är ju så vi har blivit matade det senast halvåret eller så.

Juholt = mygel =socialdemokrati = rättrådig alliansregering.

Allt ont som hänt i samhället de senaste månaderna med vårdskandaler där toppmoderater varit i högsta grad inblandade bara försvinner när vi hör namnet Juholt.
Man klarar sig undan vad som helst.
Bildts affärer i Sudan likaså.

Vi hör aldrig uttrycket "Reinfeldtare" för att beskriva någon som tiger still när han gett upphov till något ont genom sin politik ( misskötta gamla, sjuka, arbetslösa) men som ändå är älskad av väljarna.

Eller uttrycket "Bildtare" för att beskriva en människa som tar kritik som en gås tar vatten.

Vi hör överhuvudtaget inga nya ord som visar ens den minsta lilla regeringskritik.

Däremot har statens språkråd, med runt tjugo anställda, även tagit med: "Förlåt-turné, förlåtelseturné" som är i betydelsen "någon som reser runt för att be om förlåtelse för någon försyndelse."

Vadå försyndelse, vadå "någon som" reser runt?
Vilken försyndelse har Håkan Juholt behövt be om förlåtelse för?
Och varför behöver man ett nytt ord för det?
Vem mer har rest runt?

Den ende är väl Reinfeldt som gör stort väsen av att han besökt olika mans och kvinnojourer i landet. Vad skall vi döpa det till?

För att ett nytt ord eller uttryck skall ha någon betydelse måste det väl ändå vara så att flera kan associeras till det?
Skall bli intressant att se hur ofta någon kommer att åka på "Förlåt-turné, förlåtelseturné"

Statens språkråd borde ägna sig åt att hitta på relevanta ord om de nu skall ha någon betydelse för folkbildningen.

Undrar hur många av de ord som den runt tjugo man stora besättningen vid Språkrådet ägnat dagarna åt att hitta som har ett verkligt användningsområde i samtiden eller för all del också framtiden?

Ordet "foliehatt" borde man förresten ha varit bekanta med sedan fler år.

No comments: