Thursday, January 5, 2012

Lurendrejarna frodas i Reinfeldtland

Powered by FeedBurner
Det ligger i självaste moralens natur att få personer reagerar när den ändras över tid och genom manipulation.
Vi tycker kanske att det var en styggelse då tyska medborgare började behandla människor på ett sätt vars följder är väl kända.

Sanningen är att man agerade efter tidens mönster.
Sjuka, gamla och arbetslösa ansågs som mindre värda och därför hade man också politiska medel till förfogande för att korrigera problemet.

Nyttoaspekten skall alltid vara allenarådande.
Arbetslinjen är långtifrån något nytt påhitt och i Sverige hade dess upprätthållande varit omöjligt så länge någon mindes hur nazisterna behandlade sina medborgare under samma förutsättningar.

I en nation där det anses snyggt att blottställa sjuka människor, att sätta upp arbetslösa på slavlöner samt att vanvårda gamla är det också varje företagsam individs moraliska rätt, om inte skyldighet, att med alla till buds stående medel försöka få med en skärva från den som inte kan försvara sig.

Gamla, sjuka och arbetslösa är något man skall tjäna pengar på.
Alla skall ha något slags nyttoaspekt för någon annan eljest har de inget existensberättigande.

Jag läser om en telefonförsäljare som satt i system att ringa upp gamla människor och lura dessa. Genom att hänvisa till deras barn säljer han telefonabonnemang. Ett mycket driftigt arrangemang som han vid flera tillfällen har berikat sig genom.

Telefonförsäljaren har alltså hittat sin nisch i det Reinfeldtska Sverige.
Det samhälle som normaliserat utnyttjandet av den skröpliga människan för egen vinning.

Varför skulle någon förfasa sig över det?

Vår moral har politiserats i den nya fascismens Sverige och där är det rätt att tjäna pengar under vilka omständigheter som helst.

Vi är bara några gasläger från den gamla tiden.
För vad skall man i arbetslinjens Sverige göra med de människor som inte går att göra produktiva?

De som man inte kan tjäna pengar på.
Lampskärmar?

DN
DN
DN
DN
DN
SvD
SvD

19 comments:

Martin said...

Som läsare av DN borde du även ta en titt på den här krönikan: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/nar-ska-det-roda-rinna-av-kulturens-fana.

Innan Reinfeldt tog makten var telefonförsäljarna värre; nuförtiden måste man ju i alla fall ha muntliga avtal. Peka gärna på någonting specifikt Reinfeldt har gjort som har frammanat den här ondskan hos människor. I mina ögon hade den här situationen uppstått oavsett om vi hade haft en röd eller blå regering.

Skippa Hitlerargumenten, den bombastiska domedagspropagandan och håll dig till saklighet.

Erika said...

Bombastisk eller ej.

Enligt OECD är Sverige ett av de länder där klassklyftor och sociala orättvisor ökat mest under 2000-talet.

Varningstecknena finns där och vi som inte tillhör de gynnade har fått uppleva hur, skolan, vården, omsorgen hamnat i händerna på riskkapitalister varmed människor reducerats till objekt att tjäna pengar på.

I hela den samhällsandan, vore det då förmätet att anta att detta slags klimat letat sig ned även till individnivå?

En telefonförsäljare ser numera chansen att sko sig på en försvarslös eftersom ju hela samhällsandan tillåter och uppmuntrar det.

Varför skulle han på något vis vara sämre än riskkapitalisten som låter väga blöjor för att tjäna pengar?

Jag påstår med bestämdhet att något har hänt i samhället som är intimt förknippat med vad som en gång hände i Tyskland.

Det har med människovärde att göra.

Anonymous said...

Vad löjligt att jämföra Fredrik med Hitler. Ja det är förmätet att påstå att det hade varit någon skillnad and denna typ av försäljning om vänstersidan hade vunnit valet. Det känns som du tar denna telefonförsäljargrej som intäkt för att spy galla över alliansen. Kom med sakliga argument istället. OECD skriver inget om "sociala orättvisor". Du skriver inget om att klassklyftorna i Sverige och Danmark är lägst i världen.

H.J.L.H. said...

Allvarligt?

Sluta Demonisera Högern för att det inte går bra för dig även när du inte uträttar något.

De lagar som finns angående telefonförsäljning är ansatta av de flera decennium långa socialistiska styre som följde innan, det är på grund av dessa bristfälliga lagar som detta förekommer. Bara för att regeringen inte ändrar dåliga lagar nog fort så tar du chansen att hoppa på Högern och sparka, inte schysst.

Läs artikeln Martin länkade.

Erika said...

Näe, du har rätt.
Det är fel att jämföra Fredrik med Adolf.
Hitler var karismatisk.

Enligt OECD är Sverige ett land i förändring, visserligen inte ensamt.

http://www.oecd.org/document/51/0,3746,en_2649_33933_49147827_1_1_1_1,00.html

Det går att skönmåla hur mycket som helst men klyftorna har ökat och attityden gentemot medmänniskan är i grunden förändrad.

Den skrattande telefonförsäljaren som lurar gamla kan ses som själva som själva sinnebilden för detta nya Sverige.

Att alliansen har varit delaktiga till detta torde knappast ha undgått någon.

Anonymous said...

...och när någon spiller öl på dig på krogen är det också "sinnebilden för det morderna samhället, man blir allt mer stressad och hinner inte se sig för ens när man är ledig. Alliansen borde skämmas", eller?

Tänk att folk alltid ska ursäkta sitt eller någon annans dåliga beteende med att passa skulden uppåt.

Om jag har fel så är det regeringens fel.

Erika said...

Skillnaden är att om du spiller öl på mig så har du förhoppningsvis nog med anständighet för att be om ursäkt, dessutom var det antagligen inte planlagt.

Regeringen ber aldrig om ursäkt och de har en agenda.

Anonymous said...

Hittade hit via DN. Du verkar så insnöad i din egen politiska övertygelse att du fullständigt tappat förmågan att tänka logiskt. Tack och hej, den här bloggen läser jag aldrig mer.

morotsodlaren said...

Bra skrivet Erica! Stå på dig mot dessa människor som bara tänker på pengar, lurendrejarna inte minst. Och visst fasen applåderas de ivrigt av Fredrik.
Den nya tiden är toppen, och de som vågar säga annat är dumma kossor, tycker de blåa...

Anonymous said...

Ditt och annat vänsterfolks problem är den politiska enögdheten. När Caremaskandalen briserade såg vänstern det som en möjlighet att kleta ned ”högern”. ”Men vi tog inte chansen” hette det. Men Carema startades 1996 och 2006, fortfarande under s-regering med vänsterstöd, omsatte man 3 miljarder och gjorde stora vinster som fraktades utomlands. Och OECD:s rapport bekräftar faktiskt också att Sverige fortfarande är landet med lägst lönespridning, vi tillhör fortfarande skattetoppen och förändringen i förmögenheter kan hänskjutas till hur det går på börsen. Mätningens lutår råkar omfatta ett år då börsen gick bra = ökade klyftor. Efter 2011 med fallande kurser kommer jämlikheten att ha ökat igen . Alltså är den statistiken ett ganska dåligt mått.

Peter Madison said...

Som sagt, det har med människovärde att göra. Ett människovärde som nu introducerats på börsen och sålts ut till hugade spekulanter som inte har för avsikt att ta något samhällsansvar whats so ever. Enligt aktiebolagslagen är en VD:s enda uppgift att generera vinst till sina ägare. Punkt.

När Agda 89 år ligger och dör i sin egen avföring genom Caremas omsorg eller när elever på John Bauer spelar World of Warcraft hela dagarna på deras datorer som de fått av "marknaden" så urholkar man Sverige på allt det som gjort det här landet till vad det en gång var.

Oavsett om det är sossar eller De Nya Moderaterna som gått på myten om den osynliga handen som är det som ska frälsa oss människor, marknaden och allt annat under himlarna, är det något fundamentalt fel när människovärdet, som alla människor faktiskt har, realiseras ut och vinstmaximeras.

Om vi fortsätter på denna inslagna väg blir vi till sist en vara som vilken som helst att handla med och då får vi till sist se oss i spegeln och ställa oss frågan: Vad det det här vi egentligen ville...?

Erika said...

Tack morotsodlaren.
Kul att du fortfarande tittar in ibland. :)

Erika said...

Kunde inte uttrycka det bättre själv Peter Madison.
Människovärdet har sålts ut.

Erika said...

Och du anonym..
Säg det till den cancersjuke som tvingats ut i arbete för att du skall få sänkt skatt...säg det till honom att människovärdet i grunden inte förändrats sedan alliansen kom till makten.

Tala också om för alla de som inte som inte fått ta del av alliansens skattesänkningar, de vi aldrig pratar om men som ändå finns där i massor, att klyftorna minskar.

Vad skall de göra som aldrig får chansen att ta del av det samhälle du skönmålar så?

Och hur skall överhuvudtaget samhället kunna bli mer jämlikt när 1% av befolkningen roffar åt sig över 50% av skattesänkningarna?

"Som SvD rapporterat har inkomsterna för den fattigaste tiondelen av befolkningen bara ökat med 1,7 procent på 20 år. Samtidigt har den rikaste tiondelen under samma period fått hela 63 procent mer. Särskilt anmärkningsvärt är att den fattigaste tiondelen i dag har 567 kronor mindre i plånboken varje månad jämfört med 2006."

Jag må vara enögd, men jag polerar inte sanningen för att hävda min egen rätt gentemot den som inte kan försvara sig.

Tankesmedjan Det sovande folket said...

Fy fan va bra skrivet! Tyvärr måste man säga att många lampskärmar blir de och själv är jag en av dessa!

Eric said...

Nu handlar inte artikeln om Carema utan om omoraliska teleförsäljare. Omoraliska aktörer har alltid funnits och kommer alltid att finnas i alla branscher.

Gällande Carema så har dom som även många kommunala vårdinstanser misskött sig på många håll. Givetvis ligger det ett problem i att alltför stora vinster tas ut men med tanke på de enorma summor som kan lyftas i vinst så inser man hur dåligt skött den offentliga sektorn är och hur mycket pengar som bara rinner ut i sanden.

I en drömvärld hade det inte behövts en privat sektor i just vården utan det offentliga hade lyckats med att effektivisera sig själv men nu är det helt nödvändigt då vi inte har råd med de höga skatter som förtrycker folket på ett omänskligt sätt.

Kom inte nu och säg att jag skiter i gamla och sjuka för det gör jag verkligen inte men jag ser nyktert på problemet.

Leo Kinmann said...

När alliansen precis tog över i 2006 var läget inte lika illa som idag, men man ser tydliga spår att det går nedför. Ta utbildningen till exempel, där reformer gick över från avskaffandet av kårobligatoriet till CSN med återbetalningskrav. Man kan argumentera att regler är regler för det är så samhället fungerar. Dessvärre har man förlorat den mänskliga och humana "touchen" i hanteringen. Tänk på civilingenjören som måste läsa 10 hp ena period och 20 hp i nästa, för det är så kursplanen ser ut. Totalt har studenten 30 hp i termien, vilket motsvarar heltidsstudier. Han/hon skulle ha fått helbidrag. Dock med dagens CSN regler får denna bara pengar för 10 hp första perioden och 15 hp för andra. Det blir alltså mindre pengar för de som läser med ojämn takt. Ännu fulare så kräver CSN tillbaka pengarna först i efterhand, då mha kronofogden. Om nån frågar mig ifall människovärdet har minskats i M:s Sverige, så är svaret ett bestämt ja.

Anonymous said...

Problemet är mer djupgående än en sketen moderat, det handlar om ett samhälle i mentalt och moraliskt sönderfall där instinkten om nödvändigheten i att hålla samman har ersatts med nån sorts naiv tro att tillräckligt många jobbskatteavdrag bygger privatförmögenheter nog att hantera sjukdom och åldrande.

Keep the good work up, girl!

Anonymous said...

Vad ignorant att endast se det som att den blå regeringen är allt av att skylla och inte se till eller ens undersöka hur det verkligen låg till under den röda regeringen. Naivitet och dumhet är även ord för det. Glid inte ifrån artikeln för långt med pajkastning tack.

Jag kan i alla fall säga att jag arbetade extra som telesäljare under den röda regeringen. Det fanns telefonförsäljning redan då och det var inte bättre alls på den gamla "goda" tiden... Vid ett säljsamtal, om du är tveksam och säger kanske, så räcker det för att kunna få in ett "sälj". dvs, att du godtagit fastän du inte gjort det, och därav får du hem det i brevlådan. Jag testade på olika, bland annat det som är betalt endast utefter vad du presterar, alltså säljer, och får lön för det. Kan säga att det inte är riktigt min typ av arbete, men jag testade och fick en inblick på hur det ligger till. Antar att det finns kvar med lön som endast är ping/pinnar/poäng baserade. Och nu pratar jag inte om bonus där man redan har en grundlön. Detta leder till att man som säljare MÅSTE sälja för att ens kunna få lön. Vilket skapar precis denna typ av sälj som det står om i artikeln - oavsett färg på regering! Det som kan göras åt detta är att uppmärksamma problemet, diskutera om det och försöka att göra något åt det.

/fd telesäljare