Wednesday, January 11, 2012

Och i Egypten kämpar Aliaa Magda Elmahdy vidare mot det landets Björklundare

Powered by FeedBurner
Läser om det svenska skolverket som gärna vill vara lite lagom när det handlar om eventuella kränkningar gentemot medborgarna och som därför fortsatt lägger ansvaret för slöjfrågan på lärarna, vilka alltså får egen auktoritet att avgöra huruvida en elev skall vara behörig att gå i skolan eller inte.

Detta förfaringssätt strider i sig mot skollagen som är ämnad att ge alla barn lika rätt till utbildning oavsett religion, men är väl det enda möjliga i ett land som gjort det till kutym att vela i olika religiösa frågor.

Det kan dock tyckas aningen skrämmande att en lärare i praktiken får oinskränkt makt att döma en elev efter hur hon är klädd oavsett resultat i välskrivning eller matematik.

Nu skulle man ju kunna tycka att det är förfärligt med elever som framhärdar i att gå utklädda till skolan för att deras religion har något slags lokalt påbud som står stick i stäv med hur vi svenskar är vana att se på tillvaron.

Det är väl bara att anpassa sig?

Jovisst, det skulle man kunna tycka.
Men då kan man också fråga sig vad för slags land Sverige skall vara.

Är det rimligt att vi talar om hur andra skall se ut så till den milda grad att vi reglerar saken?

Folkpartiets major Björklund tycker det.

" Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet, säger han till TT"

Förbud alltså.

Under en annan regim, under ett annat system lever egyptiskan och konststudenten Aliaa magda Elmhady.Hon orsakade stor kontrovers i arabvärlden när hon lade ut en nakenbild av sig själv på bloggen arabelsdiary .


Islamister i Egypten har anklagat henne för "brott mot moralen, anstiftan, oanständighet och för att förolämpa Islam. Det hela utvecklades ungefär som när man sticker en pinne i ett jordgetingbo och bloggen har formligen översvämmats av människor som antingen vill ge sin support eller också vara riktigt jävliga.
Aliaa Magda Elmahdy säger att hon har valt att uttrycka sig själv på det sätt som hon gör eftersom hon inte blygs över att vara kvinna i ett samhälle där kvinnor mest är föremål för trakasserier på daglig basis av män som inte vet något om kön eller vikten av att vara kvinna.

Aliaa Magda Elmahdy kämpar alltså för rätten att fritt få vara den hon själv vill i ett land som försöker reglera henne.

Känns det igen?

I Sverige applåderar major Björklund rätten att kontrollera samt styra hur medborgarna klär sig trots att det borde stå var och en fritt att uttrycka sin tro oavsett om man är konstnärlig ateist eller muslim med heltäckande huckle.

Kom ihåg.

" Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet, säger han till TT"

Hur mycket går inte att tolka in i det?

Nu kan man tycka att jämförelsen är rent pervers.
Aliaa Magda Elmahdy kämpar mot ett system som vill tvinga henne att skyla sig.
I Sverige försöker man motsatsen.

Men om man förbjuder det ena, är det då inte lika fel att reglera det andra?

Är inte major Björklund också en taliban när han med förbud vill hindra människor från att klä sig som de vill?

Vad anser förresten Björklund om studenter som viker ut sig i bloggar?
Skall också de kunna stängas av från studier?

Kanske behöver vi fler som Aliaa Magda Elmahdy även i Sverige för att väcka debatt i frågan om hur man egentligen får se ut?

SvD
SvD
DN
5 comments:

Bengt Held said...

Det är fascinerande att du inte tycks kunna skilja mellan vad folk får göra i sina privata hem och på bloggar och att ha klädsel som döljer ansiktet på en skola.

Låt mig gissa. Du jämför nog också de länder som har förbud emot oralsex i privata hem (sodomilagar) med skolors förbud att elever där inte får ha oralsex i klassrum eller korridorer.

Så blir det när någon i sin iver försöker slå knut på sig själv för att vara politiskt korrekt. Då är ingen jämförelse för obegåvad. Det fattades bara att du också skulle jämföra Björklund med nazister som tvingade judar bära gul triangel men det kommer kanske i din nästa bloggpost. :-)

Bengt

Bengt Held said...

Vill förtydliga att Skolverkets beslut är ett steg åt rätt håll men jag hävdar att heltäckande slöja på skolor borde vara lika förbjudet att han på sig som rånarluva eller motorcykelhjälm i klassrum. Om någon skulle hänvisa till att rånarluva och mc-hjälm vore en del av en religion skulle de inte bli tagna på allvar. Men när ett fåtal burkaklädda kvinnor gör samma sak viker sig många feg, och återigen visar Vänsterpartiet att de viker sig helt för reaktionära värderingar – om de har koppling till islam och ”mångkultur”. V borde skämmas.

Varför konstruera usla argument, kan du Erica inte istället avslöja att du viker dig totalt för reaktionära tolkningar av religioner, för inte skulle du väl protesterat om skolverket låtit lärare förbjuda rånarluvor eller mc-hjälmar på elever i klassrum? Många till vänster gullar med reaktionära attityder om de kläs i religionens och mångkulturens mantel.

Bengt

Anonymous said...

Talibaner framstår som förhållandevis sansade jämfört med folkpartister :)

Bengt Held said...

Anonyma

Ja och Nordkorea är sansade jämfört med USA. Extremvänsterns omdömeslöshet firar ständigt nya triumfer. :-)

Anonymous said...

När hade fp senast en partiledare utan Knutby-attribut, Gunnar Helén månne ?

Var hittar ni alla dessa knäppgökar, den ene värre än den andre, rekryteringsbasen förefaller minst sagt överväldigande med tanke på vad som finns i reserven ? ;)