Monday, January 23, 2012

Stefan Löfven blir ny partiledare

Powered by FeedBurner

Här kommer namnet på näste socialdemokratiske partiledare.

Hans namn är Stefan Löfven och för att dra en kort segerhistorik så började han 1979 som ung svetsare hos Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Sitt första fackliga uppdrag fick han därefter 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen.

Genom åren har han innehaft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals - och internationella frågor. 2001 valdes Stefan Löfven till biträdande förbundsordförande och på IF Metalls konstituerande kongress i november 2005 utseddes han sedan till förbundsordförande.

Löfven sägs leda IF Metall på ett modernt och bra sätt; samtidigt som han värnar om medlemmarnas rättigheter och löner ser han med berättigad oro på de skaror som ställs utanför i massarbetslöshetens Sverige. Många fas3arbetare finns som medlemmar i fackföreningen och det är ingen hemlighet vad Löfvén tycker om det moderna slags slavarbete som de blivit tvingade till.

Löfven sägs vara accepterad av både höger och vänsterfalangerna inom S och kan på så vis utgöra oljan som gjuts på vågorna. Å andra sidan har han också har fått många kritiker att glunka om Reinfeldtskt språkbruk och han har tidigare betonat A-kassan som omställningsförsäkring samt uppmuntrat till tidsbegränsningar med höjda tak.

Stefan Löfven har tidigare ansetts bana väg för Sven-Erik Österberg som partiledare men den här gången sägs rollerna vara ombytta.

Och..vänta nu.
Spring inte iväg och satsa alla era pengar riktigt än.
Det kan trots allt vara så att jag har fel.

Det kanske inte alls blir Stefan Löfven som leder socialdemokraterna i framtiden,

Var dock glad om så sker för Löfven är trots allt en av "the good guys".
Hemska tanke om exempelvis Damberg skulle få förtroende att leda partiet.

Låt oss nu lyfta perspektivet över det krisande partiet och se vad som kan göras framledes för att räta upp skutan och avlägsna mögelrötan som angripit dess en gång så starka skrov.

För det första bort med förrädarna!

Öppna den svarta lådan och upprätta sedan en haverirapport som med stor noggrannhet går igenom hur mycket skada reinfeldtfalangen har åsamkat partiet.
Utred mer ingående orsak och verkan och sätt sedan igång den stora partirensningen där dessa människor får gå med omedelbar verkan.

Finns det inte längre en så stor vänstermajoritet i partiet, eller har Schlingmannrötan angripit maktfördelningen så att man av den anledningen är för svaga för en genomgripande nyordning?

Men så dela partiet som ett äpple då.

Låt partiet klyvas upp i två eller tre olika delar där var och en av äppelklyftorna kan ta upp kampen om väljarna i framtiden på sina villkor och av partiledare vars åsikter de återspeglas av.

Låt det bli ett Dambergparti samt ett Löfvenparti, så får vi se om folk gillar det.

Och för alla oss andra som kallar oss socialdemokrater, låt ett tredje parti resa sig upp ur askan, ett parti som leds i den sanna förvissningen av att gamla värden om mänsklig omsorg inte blir omoderna eller felaktiga bara för att en intensiv kampanj från regeringens propagandaavdelning försöker intala oss att det är så.

Låt oss bygga ett nytt parti lett av en ung partiledare med en agenda som går tvärsemot allt vad Timbro och utsedda opinionsbildare påstår. Mitt förslag till partiledare är Jytte Guteland.

Jytte har kampvilja och lägger sig inte platt för reinfeldtarna som smyger runt och kallar sig för socialdemokrater. Hon har också stort förtroende hos ungdomsgrupperna och hon är till skillnad från Centerns Annie Lööf en kvinna som förstår orsak och verkan.
Fattiga människor blir inte rikare för att de får avkastning från något sparkonto de ändå aldrig har råd att skaffa sig och Sverige mår inte bäst av ökade klyftor.
Sådana där saker förstår Jytte och därför är hon viktig i framtiden.

Hon har den sorts kompromissovillighet som behövs i ett Sverige där Socialdemokrater går med på allt för att fjärma sig från ett förflutet som borde vara fyllt av stolta minnen men som man nu i propagandasverige fått att skämmas för.

Jytte behövs när historien snabbt skrivs om och då socialism förknippas med något fult.
Inte kan väl någon annan ledare så som hon nå ut till ungdomarna och förklara vad som pågår?

Låt inte partiet vältra sig i sin egen byk längre, för om man gör så kommer det att fortsätta över nästa val. Så angripet är det.

Bättre då att starta något nytt och helt oväntat för oppositionen.
En händelseutveckling där Schlingmann och hans tentakler inte hänger med i utvecklingen vore landet till godo.

Våra historieskrivare kommer att döma oss just för vilka beslut som tas nu.

Framåt!

SvD
SvD
SvD
DN
DN
AB
AB
Dagen
GP

9 comments:

Lou Mannheim said...

http://fundamentalanalys.blogspot.com/2012/01/precis-samma-metoder-som-man-anvander.html

Anonymous said...

Om Stefans fackliga gärning finns onekligen en del att säga:

http://www.kurt.nu/index_svensk_arbetsratt/svensk_arbetsratt_dokument_text/Analys%20IF%20Metalls%20fredspliktsoversnkommelse.htm

... men i jämförelse med Damberg junior verkar han dock riktigt rekorderlig.

Huvuduppgiften nu är att röka ut högersossarna omgående, så länge dom finns kvar i kulisserna kommer det aldrig att bli någon ordning. Åtminstone de mest framträdande bör nu vara ganska lätta att identifiera och avskilja.

Anonymous said...

... men jag gillar idén om det tredje alternativet, just kompromisslösheten är nog en förutsättning för att kunna formulera en politik värd namnet.

Sossarnas framgångar byggde på att så länge symbiosen med Wallenbergarna rullade på så funkade det skapligt, familjen var smart nog att inse att obruten produktion och kontrollerad lönebildning var värt bra mycket mer än kortsiktiga vinster med återkommande konfrontationer.

När Wallenbergarna till slut bestämde sig för att casha ur och bara behålla kontrollposter i sina företag ångade socialdemokratin vidare i gammal god korporativistisk anda i förhoppningen att övriga delar av näringslivet skulle agera ungefär på samma sätt som familjen gjort. Relativt snart skulle det visa sig att så knappast var fallet, man fick acceptera rollen som rundningsmärke för Sture Eskilsson med anhang, den ena eftergiften skulle snart följas av nästa, avregleringar, utförsäljningar, EU-medlemskap, reträtter inom arbetsrätten, nedmontering av sjukförsäkringen o.s.v.

Därför tror jag att tiden är mogen för en lite mer principfast politik som utgår ifrån en handfull bärande idéer som man inte viker en tum ifrån, det lär kunna attrahera rätt stora grupper i takt med att tumskruvarna dras åt några varv till.

Anonymous said...

Det var väl ett skämt från din sida dessvärre, men Stefan Löfven är exakt den som borde bli partiledare, och Jytte är rena katastrofen, det kan bara inte bli hon!

LO bildade SAP 1889, SAP är LO´s politiska arm. Det är helt rätt att LO-basen leder SAP i ett läge där politiska karriärister av olika slag använder partiet för sina egna delmål och verklighetsfrämmande visioner. SAP är till för att främja LO politiskt.

Anonymous said...

Varför ge "högersossarna" skulden, och vilka är det? De som sitter i beslutande ställning i Stockholm blir tvungna att ta hänsyn till verkligheten, då får de epitetet "höger". Alla i Stockholm är "höger"?

Juholt hade en bedrägeridömd sambo, hur kom det sig att valberedningen inte upptäckte det innan han erbjöds platsen? Samma misstag som Reinfeldt gjorde med Boethius mfl. Press och TV högg lika mycket där, sen kom det mer, och ingen reagerade! Senfärdighet är problemet, inte "höger".

Peter Madison said...

Min spaning och förhoppning är också att Jytte blir Socialdemokraternas näste partiledare. Jag tror det på sikt är det absoluta bästa valet. Kanske det enda valet.

Erika said...

Att Jytte inte ens förekommer i diskussionerna kan i sig vara ett bra tecken. Antagligen finns hon där som "wild card".
Vet att det var några som ville ha henne förra gången det begavs sig.
En värdig utmanare till Reinfeldt och den där "tanten" Lööf är hon onekligen.

Anonymous said...

Är inte Lööf en hubot ?

Anonymous said...

Intressant och konspiratoriskt! Låter precis som vänstern gjorde på -70-talet. Mycken snack men liten insikt