Tillsammans med tullen och polisen står Försäkringskassan där när svensken återvänder lagom rund under fötterna från utlandet. I en samordnad aktion tar man in den misstänkte och nåde dig om du ertappas med att vara sjukskriven; du betraktas då som rymling från din sjukdomshistoria och kan på så vis bli föremål för vidare trakasserier.
Sjuka och funktionshindrade skall hålla sig inom landets gränser. Svenskar med ADHD eller Asperger bör absolut inte få drälla omkring och störa exempelvis danskarna i deras egna hemmakvarter.
De har liksom nog med sig själva, danskarna.
Fast..
Det känns aningen kusligt med en Försäkringskassa som gör gemensam sak med polisen för att hitta sjuka människor vid ett färjeläge.
Om det nu är så att Försäkringskassans hundar vill ha sin nos överallt där det kan finnas minsta misstanke om fusk.
Tja..
Hur blir det då med det här datalagringsdirektivet och andra lagar som släpper myndigheterna in på veka livet. Kommer man att utnyttja alla möjligheter, kanske i samordnade aktioner med polisen för att ta fuskare även den vägen?
Kommer sjukskrivna att bli avlyssnade och deras datatrafik att analyseras av någon tjänsteman som bara finns för att kontrollera?
Vem vågar lita på en övernitisk Försäkringskassa?
Var skall det sluta...?
DN
6 comments:
Drar du inte lite vittgående slutsatser av det här ?
Försäkringskassan säger ju själv:
"Det behöver inte bli några konsekvenser för de aktuella personerna, men det kan också leda till en diskussion om vederbörande ska ha ersättning över huvud taget, beroende på vad man är sjukskriven för."
Om man exempelvis är sjukskriven för en benfraktur och den visar sig vara så lindrig att man kan resa utomlands med färja, så kanske man kan arbeta också. Det får väl bedömas utifrån vad man är sjukskriven för.
"Det var i början av april som Försäkringskassan deltog i en införselkontroll tilllsammans med tullen och polisen. Syftet var att störa organiserad brottslighet rörande försäljning av alkohol."
För sjuka för att jobba men tillräckligt friska för att smuggla öl...
Om det är så att man erhåller en ersättning för att man inte kan arbeta, så är det inte fel att ifrågasätta om vederbörande verkligen bör vara ute och åka färja.
Man blir lite rädd...jag har erhållit ersättning (livränta) från FK de sista 20 åren för att jag e gravt hörselskadad! Rest till Åland massor av ggr eftersom mina föräldrar bor där!!! Nackskott..eller? Kommer förresten fortsätta åka över dit ibland :o)
Vad är nästa steg? elektronisk fotboja? Det finns säkert stunder i någon sjukförsäkrads liv vederbörande åtminstone kan ta sig till att resa. Det är inte något slags signum för den kontinuitet som är nödvändig under arbetsförhållanden. Effekten på somliga kanske t o m är rehabiliterande. Av ekonomiska skäl så är det ingen sjukförsäkrad som kan åka resa särskilt många gånger och att syssla med sidoinkomster bör ses som suspekt även om det säger en hel del om samhället. Att det enda yrken marginaliserade människor lyckas sysselsätta sig med faller utanför lagens ramar.
Men är det OK att kolla alla i en screening vid gränsen? Är sån gränskontroll överhuvudtaget laglig?
Många här i landet verkar tycka att det är OK att kränka alla medborgares integritet om det kan fånga bidragsfuskare.
Nästa ide kan ju vara att screena alla fordons regplåtar vid vägtullar mot försäkringskassans sjukskrivningsregister. Och vad blir steget efter det....?
Jag upplever försäkringskassans gränskontroll som oerhört provocerande på samma sätt som en menings/verkningslös MUST-spaning på internet.
Jag har inte varfit sjukskriven på många år men ändå angelägen att min personliga integritet bibehålls samt möjligheten att få hjälp från samhället när man som allra mest behöver det.
Post a Comment